Welke begeleiding is er als ik met een eigen zaak wil beginnen?

Als je een eigen onderneming wil starten, kan het zijn dat je rond bepaalde thema’s vragen hebt en vast komt te zitten. Of dat je het moeilijk vindt je idee scherper te krijgen. Er bestaan heel wat organisaties, instellingen en initiatieven die jou vooruit kunnen helpen!

Ondersteuning in 10 studentensteden

In 10 studentensteden kan je deelnemen aan workshops of netwerkmomenten. Je kan er begeleiding, advies en coaching krijgen. Je kan er terecht met al je vragen over ondernemen. Verschillende lokale partners zetten er samen hun schouders onder: de stad, instellingen hoger onderwijs, jeugdverenigingen, studentenverenigingen, bedrijven, non-profit en profitorganisaties.

Neem een kijkje wat het ondersteuningsaanbod inhoudt in:

Ben je student?

Vele hogescholen en universiteiten hebben een werking uitgebouwd ter ondersteuning van studenten met ondernemende ideeën. Het aanbod kan sterk verschillen. Vraag bij je eigen instelling waarvoor je er terecht kan:

Studeer je in Gent en schrikt het jou nog wat af om een eigen zaak te beginnen? Studenten van Arteveldehogeschool, HoGent en UGent kunnen in de veilige omgeving van de studentencoöperatie Gentrepreneur Company hun eerste stappen als ondernemer zetten.

Er bestaan ook studentenorganisaties die jou ondersteuning kunnen bieden:

Wil je samen leren ondernemen met andere studenten of leerlingen? Vraag je leerkracht of docent om bijvoorbeeld aan een van deze initiatieven deel te nemen:

 • Plankgas voor de 3de graad secundair onderwijs van Unizo Onderwijs & Ondernemen (Unizo O&O): je proeft van een ondernemingsplan door op je eigen tempo de onderdelen van idee tot financieel plan te doorlopen.

 • Start Academy voor het hoger onderwijs van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo): een combinatie van ideeënwedstrijd, workshops en coaching. De coaches onderzoeken mee het potentieel van jouw idee en helpen je idee marktklaar te maken.

 • My Machine Vlaanderen is een uniek initiatief met samenwerking tussen lager, secundair en hoger onderwijs: leerlingen uit het lager onderwijs bedenken een droommachine, studenten hoger onderwijs ontwikkelen hiervoor een concept en leerlingen secundair onderwijs maken een werkend prototype.

Maar er zijn nog veel meer programma’s mogelijk. Ontdek wat Unizo O&O en Vlajo aanbieden.

Jeugdhuizen en ondernemen

In 38 jeugdhuizen, verspreid over heel Vlaanderen, vind je een medewerker die je prikkelt en begeleidt om je ideeën te realiseren.

Een netwerk van organisaties en ondernemers versterken die ondersteuning nog. Ervaren ondernemers vertellen bijvoorbeeld over hun ervaringen, je kan jouw ideeën bij hen aftoetsen of een vergaderruimte, atelier of opslagruimte gebruiken.

Durf je zelf nog niet de grote stap naar een eigen bedrijf te zetten? Je kan je ondernemingsidee ontwikkelen en uitproberen in de veilige en ondersteunende omgeving van de jeugdhuizencoöperatie Haven cvba.

Daar krijg je de kans om te experimenteren met je eigen project. Zo kan je op een veilige manier de levensvatbaarheid van je onderneming testen én tegelijk groeien als ondernemer.

Ondernemen in culturele of creatieve sector

Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen via:

 • Ondernemersgids: een complete leidraad voor elke creatieve ondernemer, met praktische informatie en handige tools (bv. rond duurzame mode of prijszetting) om zelf aan de slag te kunnen

 • Advies op maat van jouw situatie, in alle fasen van je ondernemerschap

 • Acties voor de design-, mode- en gamingsector, zoals bv. Fashion Talks, Henry van de Velde Awards, ...

 • Online magazine vol verhalen van, voor en over creatieve ondernemers

 • Activiteitenkalender voor de creatieve sector, waarbij je kan filteren op type activiteit en/of sector

Het Cultuurloket geeft eerstelijnsadvies over zakelijke en juridische aspecten in de culturele en creatieve sectoren.

Via het platform Kopiloot vind je als creatieve ondernemer de juiste experten die helemaal thuis zijn in de culturele en creatieve sectoren. Die experten geven jou raad en advies. Zij kunnen jou ook in een begeleidingstraject hun kennis en expertise doorgeven.

Bij Kunstenpunt, hét steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek, kan je terecht voor vragen over het werkveld, financiering, advies bij de ontwikkeling van je loopbaan als professioneel kunstenaar of kunstwerker. In de onlinegids Werken in de Kunsten vind je wellicht een antwoord op je vragen.

Wedstrijden voor (startende) ondernemers

Deelname aan een wedstrijd voor (startende) ondernemers heeft vele voordelen, ook als je niet de hoofdprijs wint.

Bij sommige wedstrijden krijg je de mogelijkheid om je project verder vorm te geven met de hulp van coaches, workshops, ... Je kan begeleiding krijgen, je krijgt feedback op je idee, plan of aanpak, je kan workshops rond relevante thema's volgen, je hebt de mogelijkheid je netwerk uit te breiden met andere starters, ervaren ondernemers, financierders, ...

Andere ondersteunende organisaties

Tal van organisaties en initiatieven staan open voor iedereen die wil starten als ondernemer. Deze initiatieven of trajecten zijn gratis of tegen een lage instapkost, dankzij financiering door de Vlaamse overheid. Een greep uit het aanbod:

 • Failing Forward avonden die de echte verhalen van ondernemers brengen rond succes, tegenslag en doorzetten

 • Workshopreeksen en individuele begeleiding waar je aan je ondernemingsplan werkt en de haalbaarheid van je project onderzoekt: Starten, Start!, Bryo Stand Up voor studenten (trajecten waarin je jouw hele startproces doormaakt samen in een groep van medestudenten)

 • Sociale Innovatiefabriek biedt je ondersteuning als je een innovatieve oplossing hebt voor een maatschappelijke uitdaging

 • Ben je werkloos? Bij 'Maak werk van je zaak' kan je een budget van €500 krijgen voor opleiding of begeleiding.

 • Star*t me up is een flexibel traject, waarbij je zelf de duurtijd en de samenstelling bepaalt. Je krijgt een persoonlijke coach en kiest zelf de onderwerpen waarover je wil leren.

Ontdek hier het volledige aanbod op Vlaio.be.

Daarnaast zijn er ook non-profit organisaties die jongeren ondersteunen:

 • De vzw LGU Academy in Antwerpen is er voor jongeren met goesting om hun eigen zaak te beginnen: een opleiding van 6 maanden stoomt je klaar tot een ondernemer. Je krijgt individuele begeleiding én sessies in groep. Zowel jongeren met een concreet ondernemingsplan als jongeren die nog op zoek zijn naar hun ondernemersidee zijn welkom.

 • Muslinked, een netwerk voor moslimjongeren, wil moslimondernemers samenbrengen en de kloof naar ondernemerschap verkleinen. Bijvoorbeeld met workshops rond nieuwe vormen van ondernemen, zoals coöperatieven, sociaal ondernemerschap, islamitisch rentevrij ondernemen, …

Ondernemen in Brussel?

Wil je ondernemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Bij de dienst 1819 vind je de nodige informatie en ondersteuning. Naast de website is er een infolijn, maar ook collectieve infosessies.

De dienst 1819 maakt je wegwijs in het Brusselse netwerk van instellingen en organisaties voor begeleiding van iedereen met een ondernemend project.

Hun initiatief Young Entrepreneurs of Tomorrow (YET) ondersteunt Brusselse jongeren in hun zoektocht naar ondernemerschap.

In het buitenland ervaring als ondernemer opdoen

Heb je plannen om ondernemer te worden of startte je recent je eigen zaak? Wil je hierrond ervaring opdoen in het buitenland, onder de vleugels van een ervaren ondernemer? Dan is Erasmus voor jonge ondernemers misschien is voor jou. Het biedt de kans om te leren van ervaren ondernemers die kleine bedrijven runnen in het buitenland. Je hoeft nog niet effectief opgestart te zijn.