Welke begeleiding is er als ik met een eigen zaak wil beginnen?

Via je jeugdhuis ondernemen

Jeugdhuizen met werking ondernemerschap

In 38 jeugdhuizen, verspreid over heel Vlaanderen, vind je een medewerker die je prikkelt en begeleidt om je ideeën te realiseren.

Een netwerk van organisaties en ondernemers versterkt die ondersteuning nog. Ervaren ondernemers vertellen bijvoorbeeld over hun ervaringen, je kan jouw ideeën bij hen aftoetsen of een vergaderruimte, atelier of opslagruimte gebruiken.

Meer info: Formaat, de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen.

Jongerencoöperatie Haven

Jongerencoöperatie Haven cvba biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kan experimenteren met je eigen project. Zo kan je op een veilige manier de haalbaarheid van je onderneming testen én tegelijk groeien als ondernemer.

Meer leren over het Haven-traject?

Ben je student in het hoger onderwijs?

Studentensteden met een ecosysteem jong ondernemerschap

In deze steden kan je deelnemen aan workshops of netwerkmomenten. Je kan er begeleiding, advies en coaching krijgen over ondernemen. Je kan er terecht met al je vragen over ondernemen. Lokale partners zetten er samen hun schouders onder: de stad, instellingen hoger onderwijs, jeugdverenigingen, studentenverenigingen, bedrijven, non-profit en profitorganisaties.

Onderwijsinstellingen

Vele hogescholen en universiteiten helpen studenten met ondernemende ideeën. Bij sommige zijn dat workshops, bij andere volledige trajecten. Vraag bij je eigen instelling waarvoor je er terecht kan:

Ondersteuning via de studentencoöperatie

Studeer je in Gent aan Arteveldehogeschool, HOGent of UGent? Dan kan je in de veilige omgeving van de studentencoöperatie Gentrepreneur The Company je eerste stappen als ondernemer zetten.  Als lid krijg je begeleiding en financiële, administratieve en andere voordelen om je vooruit te helpen. Zodra je zelfstandig inkomsten hebt, stap je weer uit de coöperatie.

Studentenorganisaties

Samen leren ondernemen

Wil je samen leren ondernemen met andere studenten? Vraag je docent om bijvoorbeeld aan een van deze initiatieven deel te nemen:

 • Vlajo Start Academy: een combinatie van ideeënwedstrijd, workshops en coaching. De coaches onderzoeken mee het potentieel van jouw idee en helpen je idee marktklaar te maken.
 • ​​Unizo Student Enterprise (STEP): 1 of meerdere studenten richten een tijdelijke onderneming op. Ze moeten hun kennis gebruiken, kunnen competenties ervaren en uitdiepen en leren om samen te werken.

Zit je in het secundair onderwijs?

Wil je samen leren ondernemen met andere leerlingen? Vraag je leerkracht om bijvoorbeeld aan een van deze initiatieven deel te nemen:

In culturele of creatieve sector ondernemen

 • Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt ondernemers uit de mode- en designsector in Vlaanderen via o.a.:
  • Ondernemersgids en handige tools (bv. rond duurzame mode of prijszetting) om zelf aan de slag te kunnen

  • Advies op maat van jouw situatie, in alle fasen van je ondernemerschap

  • Acties voor de design- en modesector, zoals bv. Fashion Talks, Henry van de Velde Awards, ...

 • Bij Kunstenpunt, hét steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek, kan je terecht voor vragen over het werkveld, financiering, advies bij de ontwikkeling van je loopbaan als professioneel kunstenaar of kunstwerker.
 • Het Cultuurloket geeft je advies over zakelijke en juridische aspecten.
 • Nog een specifieke vraag voor een bepaalde sector? Per sector vind je organisaties waar je terecht kan.
 • Kopiloot verbindt je met experten die jou raad en advies geven.

Wedstrijden voor (startende) ondernemers

Deelname aan een wedstrijd voor (startende) ondernemers heeft vele voordelen, ook als je niet de hoofdprijs wint:

 • Je kan je project verder vormgeven met de hulp van coaches, workshops,...
 • Je kan begeleiding krijgen.
 • Je krijgt feedback op je idee, plan of aanpak.
 • Je kan workshops rond relevante thema's volgen.
 • Je hebt de mogelijkheid je netwerk uit te breiden met andere starters, ervaren ondernemers, financierders,...

Andere ondersteunende organisaties

Tal van organisaties en initiatieven staan open voor iedereen die wil starten als ondernemer. Deze initiatieven of trajecten zijn gratis of tegen een lage instapkost, dankzij financiering door de Vlaamse overheid. Ontdek het volledige aanbod op Vlaio.be, maar hier vind je een greep uit het aanbod:

 • YouthStart heeft een 8-daagse groepstraining ondernemerschap, met een focus op jongeren die een moeilijke schoolloopbaan doormaken of achter de rug hebben of jongeren die al een tijd werkloos zijn.

 • Workshopreeksen en individuele begeleiding waar je aan je ondernemingsplan werkt en de haalbaarheid van je project onderzoekt:

 • Sociale Innovatiefabriek biedt je ondersteuning als je een innovatieve oplossing hebt voor een maatschappelijke uitdaging

 • Star*t me up is een flexibel traject, waarbij je zelf de duurtijd en de samenstelling bepaalt. Je krijgt een persoonlijke coach en kiest zelf de onderwerpen waarover je wil leren.

Non-profit organisaties

Muslinked, een netwerk voor moslimjongeren, wil moslimondernemers samenbrengen en de kloof naar ondernemerschap verkleinen. Bijvoorbeeld met workshops rond nieuwe vormen van ondernemen, zoals coöperatieven, sociaal ondernemerschap, islamitisch rentevrij ondernemen, …

In Brussel ondernemen?

Wil je ondernemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Bij de dienst 1819 vind je de nodige informatie en ondersteuning. Naast de website is er een infolijn, maar ook collectieve infosessies.

Hun initiatief Young Entrepreneurs of Tomorrow (YET) ondersteunt Brusselse jongeren in hun zoektocht naar ondernemerschap.

Erasmus voor jonge ondernemers

Heb je plannen om ondernemer te worden of startte je recent je eigen zaak? Wil je hierrond ervaring opdoen in het buitenland, onder de vleugels van een ervaren ondernemer? Dan is Erasmus voor jonge ondernemers misschien is voor jou. Het biedt de kans om te leren van ervaren ondernemers die kleine bedrijven runnen in het buitenland. Je hoeft nog niet effectief opgestart te zijn.