“Elke dag maak ik bewuste keuzes” | Amina (21)

Studente Amina (21) weet hoe het is om verstandig om te springen met geld. “Ik betaal een deel van mijn kot zelf. Daarvoor werk ik de hele zomervakantie, terwijl mijn vriendinnen op vakantie gaan met het geld van hun ouders.”

"Waarom heb je jouw rijbewijs nog altijd niet behaald? Je weet toch dat de examens veel moeilijker zijn nu? Tell me something I don’t know. Die vragen ben ik meer dan beu.

Opnieuw, opnieuw en opnieuw moet ik uitleggen dat ik alles zelf moet betalen. Het theoretisch examen, 20 uren rijles, een autoverzekering, een auto en vloeistof om het ding te laten rijden.

Ik betaal een deel van mijn kot zelf. Daarvoor werk ik de hele zomervakantie.

Amina, 21 jaar

Voor een studente is het moeilijk om al dat geld neer te tellen. Ik moet constant keuzes maken.

Zo zit ik sinds vorig jaar op kot, waarvan ik een deel zelf betaal. Daarvoor werk ik de hele zomervakantie, terwijl mijn vriendinnen op vakantie gaan met het geld van hun ouders.

Ik gun het ze, maar vaak voel ik me onbegrepen. Verbaasde blikken werpen ze op mij als ik zeg dat ik zo’n trip niet kan betalen.

Ik ben trots op mezelf dat ik dit als studente waarmaak.

Amina, 21 jaar

Een dagje op een festivalterrein is de plaatsvervanger van die uitstap naar een warm oord. En daar heb ik zelf totaal geen problemen mee. Ik ben trots om mezelf dat ik dit als studente waarmaak.

Ik heb ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Elke dag maak ik bewuste keuzes. Ik weet hoe ik met die briefjes moet omgaan. Het is een mindset die ik meeneem als ik alleen ga wonen."

Tekst: Emily Nees

Nood aan een babbel?

Praat erover