Hoe beheer ik mijn bankrekening?

Heel wat jongeren hebben een bankrekening: een veilige en praktische manier om je geld te beheren. Bijna alle jongerenrekeningen voor -25 jarigen zijn gratis.

Heb je een eigen bankrekening? Dan moet je ook je eigen budget beheren. Het is niet moeilijk om met een eigen bankrekening aan de slag te gaan. Wat basics op een rijtje:

Loket of selfbank?

Aan het loket in de bank kun je voor (bijna) alle bankzaken terecht. Voor sommige verrichtingen betaal je wel een toeslag, omdat je ze zelf gratis kan verrichten online of aan de bankautomaat. Het gaat bijvoorbeeld om geld storten, afhalen, overschrijven. Aan de bankautomaat kan je ook 's avonds en in het weekend terecht.

Regel je je geldzaken liever online? Vraag je bank hoe je kunt internetbankieren of vraag naar de app van je bank. Werk je via de app? Vergeet niet je smartphone of tablet goed te beveiligen met een sterk paswoord.

Zichtrekening

Een zichtrekening is zoals je portefeuille waarin geld binnenkomt en waaruit je betalingen doet. Je kan er geld op storten, afhalen of naar een andere rekening overschrijven. Het is voor dagelijkse uitgaven.

Spaarrekening

Een spaarrekening is voor geld dat je niet direct wilt gebruiken. Je ontvangt op dat bedrag meer intrest dan op een zichtrekening. Van een spaarrekening kan je enkel geld afhalen aan een automaat van je eigen bank. Je kan het geld ook overschrijven naar je zichtrekening.

Domiciliëring

Een domiciliëring is een opdracht om steeds terugkerende facturen (bijvoorbeeld je telefoonrekening) rechtstreeks van je rekening af te halen. Geen geld op je rekening is ook geen betaling. Op tijd geld voorzien is dus de boodschap.

Wil je zo’n domiciliëring stopzetten? Dan moet je dat rechtstreeks regelen met je leverancier, zoals de telefoonmaatschappij.

Onder nul gaan

Onder nul gaan op een zichtrekening kan. Maar bij de meeste ‘jongerenrekeningen’ is het niet mogelijk zolang je geen 18 jaar bent. Onder nul gaan lijkt handig maar eigenlijk is dit een lening waarop je intrest betaalt, zelfs veel meer dan bij een normale lening. Probeer te vermijden om 'in het rood' te gaan.

Rekeninguittreksel

Een rekeninguittreksel geeft het heen-en-weer-verkeer op je bankrekening weer. Print ze in een selfbankautomaat, laat ze (tegen betaling) opsturen of ontvang ze digitaal (internetbankieren). Bewaar ze, zo kan je op elk moment aankopen en stortingen bewijzen. Je moet rekeninguittreksels vijf jaar bijhouden.

Permanente opdracht

Moet je regelmatig hetzelfde bedrag aan dezelfde persoon betalen, zoals bv. je huishuur? Dan kan je dat via een permanente opdracht regelen. Je bank schrijft dan op een vast moment het bedrag over dat jij hebt bepaald.

Welke betaalmogelijkheden heb je?