Vanaf wanneer mag ik een eigen bankrekening openen?

Spaarrekening

Voor een spaarrekening geldt er géén leeftijdsgrens. Geld op je spaarrekening plaatsen, kan je altijd. Vanaf 16 jaar mag je ook geld afhalen, tot 125 euro per maand. Voor grotere bedragen heb je de toestemming van je ouders of voogd nodig, tot je 18 bent.

Zichtrekening

Wil je graag een bankkaart op zak? Bij de meeste banken kan je vanaf je 10 jaar samen met je ouders een zichtrekening openen bij de bank. Sommige banken nemen 12 jaar als minimumleeftijd.

Ben je -18? Dan heb je de goedkeuring van je ouders of voogd nodig. In de praktijk is het zo dat banken niet altijd expliciet vragen naar die toestemming. Hoe dan ook, je ouders hebben wel het recht om informatie op te vragen over deze rekening. Je ouders kunnen zich ook verzetten tegen de opening.

Wanneer je een zichtrekening opent, stelt de bank meestal standaarduitgavenlimieten voor. Je kan die laten aanpassen en afstemmen op de afspraken die je met je ouders maakt. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen om het maximum op 125 euro per dag en 250 euro per week in te stellen. Zo vliegt je wat meer gecontroleerd de deur uit!

Weet jij welke bankkaarten er allemaal bestaan?

Er zijn verschillende soorten betaalkaarten: de gewone bankkaart, de kredietkaart en de prepaid-kaart.