Sporten met een beperking. Kan dat?

Ja, ook met een beperking kan je in principe alle sporten doen. Je kan op je eentje sporten, in een G-sportclub, of samen met anderen in een inclusieve sportclub.

Wat is G-sport?

G-sport is de verzamelnaam voor alle sporten die door mensen met een beperking beoefend worden. Zo zijn er sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, of een auditieve (gehoor) beperking, met autisme, of met een psychische kwetsbaarheid.

Ook binnen één sportdiscipline worden de activiteiten verzameld onder een benaming met de grote G: bijvoorbeeld G-voetbal, G-zwemmen, G-basketbal...

Naast specifieke G-sportclubs zijn er ook zogenaamde inclusieve sportverenigingen waar mensen met een beperking kunnen meesporten met de anderen, gewoon bij de andere sporters of in een aparte afdeling.

Het aanbod is vrij groot. G-sport is een term die kenbaar maakt dat personen met een beperking welkom zijn.

Welke sporttakken zijn er?

Wel, het goede nieuws is: eigenlijk heel veel! In principe kan elke sport door heel wat groepen van G-sporters beoefend worden. Soms worden er kleine aanpassingen gedaan aan het materiaal, hoe het spel gespeeld wordt (bijvoorbeeld zittend), hoe het startsignaal gegeven wordt... We geven je hier als voorbeeld enkele sporten die speciaal ontwikkeld zijn voor G-sporters.

  • Boccia lijkt op indoor petanque. Ook mensen met een zware motorische beperking kunnen deze sport beoefenen. Je mag de ballen onderhands, bovenhands of met behulp van een goot gooien of met de voet rollen.
  • Goalbal is een paralympische sport voor mensen met een visuele beperking. Op een volleybalveld worden tastbare markeringen en twee doelen aangebracht. De bal maakt geluid doordat er belletjes in zitten. Iedereen draagt een geblindeerde skibril. Daardoor zijn alle spelers, ook degenen die zien of slecht zien, aangewezen op het gehoor en de concentratie.
  • Torbal is een variant op goalbal. Het veld is kleiner en de bal is lichter. Verder zijn er meer herkenningspunten op het terrein.

Wie helpt je met de zoektocht naar de juiste G-sport?

Met of zonder beperking, het is altijd even zoeken naar wat je graag doet, wat je goed kan en waar je terecht kan. In een sportclub zit je zeker goed! Je kan er nieuwe vrienden maken, het is er gezellig, en je kan deelnemen aan wedstrijden. Maar ook op jezelf kan je natuurlijk bewegen of aan sport doen, zoals handbiken voor rolstoelgebruikers.

Sport Vlaanderen zet zich in voor G-sport.

G-sport Vlaanderen is het kenniscentrum voor iedereen die met vragen zit over G-sport. Bij hen kan je ook terecht voor financiële ondersteuning voor G-sportmaterialen.

Parantee-Psylos is de overkoepelende sportfederatie voor G-sport, waar je een overzicht vindt van verschillende sporttakken.

Neem ook een kijkje in het aanbod van de sportfederatie S-Sport // Recreas.

En naar de jeugdbeweging met een beperking?

Ook aan jeugdwerk kan je deelnemen met een beperking. Heel wat speelpleinen en jeugdbewegingen zetten in op toegankelijkheid.