Wie betaalt de kosten aan een huurwoning?

Is je huurcontract gesloten voor 1 januari 2019, dan bepaalt je huurcontract welke kosten en lasten de verhuurder de huurder kunnen aanrekenen. Als hierover niets in het contract staat, dan geldt het algemeen principe.

Dat betekent: kosten en lasten aan de eigendom of het beheer van een woning moet de verhuurder betalen. Ook kosten door normale slijtage zijn voor de verhuurder.

Kosten en lasten aan het gebruik van de woning zijn voor de huurder.

Lees zorgvuldig je contract na om te kijken of er een specifieke regeling wordt vermeld. In elk geval mag de onroerende voorheffing nooit doorgerekend worden aan de huurder.

Is je huurcontract afgesloten vanaf 1 januari, dan bepaalt de regelgeving wat er kan worden doorgerekend aan de huurder. Zo kunnen energieverbruik en kleine herstellingen worden doorgerekend aan de huurder.

Kosten van de syndicus kunnen voor 34% worden doorgerekend en kosten voor een conciƫrge voor maximum 75%. Voor de lift mag enkel het periodiek onderhoud worden doorgerekend voor maximum 50%. Kosten door oneigenlijk gebruik zijn voor de huurder.

De Vlaamse regering heeft een lijst gemaakt waarop je kan zien welke kosten en lasten ten laste van de verhuurder of huurder zijn. Die kan je hier raadplegen.

Zelfs al staat het anders in het huurcontract, dan nog blijft de bovenstaande uitleg geldig. Voor zaken die hier niet worden opgesomd, geldt het algemeen principe. Dat betekent: kosten en lasten aan de eigendom of het beheer van een woning moet de verhuurder betalen. Ook kosten door normale slijtage zijn voor de verhuurder. Kosten en lasten aan het gebruik van de woning zijn voor de huurder.

FOTO: Issam Hammoudi