"Praat met je lief over wat je leuk vindt in bed" | Sofie (24)

Wanneer had je je eerste orgasme?

Ik was 11. Ik wist niet dat ik 'een orgasme' had gehad. Ik vond het superleuk, maar ik wist niet wat het was.

Het was ook moeilijk om over te praten. Ik kon moeilijk naar een van mijn vriendinnen stappen en zeggen: “Seg, heb jij ook zo een tof gevoel als je uw hand tussen uw benen steekt?”

Wanneer kwam het besef dat dat gevoel dan een orgasme was?

Op Netlog botste ik op de pagina “WeMasturbate”. Toen realiseerde ik me dat er een term voor bestond en dat ik niet per se abnormaal was ofzo.

Hoe kom je tot een orgasme?

Dat hangt er een beetje van de situatie af. Ik denk dat klaarkomen ook altijd een beetje in je hoofd zit. Je moet toch altijd wat “in the mood” zijn, anders kan je lang blijven proberen (lacht). Maar algemeen gezien kom ik wel klaar voor het stimuleren van mijn clit.

Als ik masturbeer, zijn het bijna standaard clitorale orgasmes en als ik seks heb, dan is het vaker een combinatie van clitorale en vaginale orgasmes.

Dus het is voor jou geen probleem om ook orgasmes te krijgen met je bedpartner?

Nee. Ik zit wat in de unieke situatie dat ik al van de twee werelden heb kunnen genieten, aangezien ik al seks heb gehad met jongens en met meisjes. Dus ik heb al wat kunnen experimenteren met wat werkt voor mij en wat niet werkt voor mij.

Maakt dat voor jou een verschil, het geslacht van je partner?

Soms. Ik denk dat ik met jongens vaker geneigd ben om hem eerst te bevredigen, of dat de prioriteit meer daar ligt, terwijl het met meisjes wat meer gebalanceerd is. Dan wissel je elkaar meer af. Dat is toch mijn ervaring.

Help je soms je partner om tot een orgasme te komen?

(lacht) Ja, absoluut! Iedereen is anders en vindt andere dingen leuk. Dus ik denk dat het altijd wat zoeken is. Soms help ik wel eens een handje. Ik praat ook met mijn lief of bedpartner over wat ik leuk vind.

Het grappigste dat ik ooit heb meegemaakt is met een van mijn ex-vriendinnen. We waren aan het praten over orgasmes en mijn toenmalige vriendin zei, “ja ik vind dat echt lastig, want jij kan zo van die mini-orgasmes hebben en dan ben ik niet zeker of het nu wel of niet is”. Ik had al lachend geantwoord dat ik volgende keer “nu” zou roepen, als ik klaarkwam. Toen we de eerst volgende keer seks hadden, heb ik dat effectief gedaan. Dat heeft tot een enorme lachbui geleid, maar ook wel tot meer inzicht.

Sindsdien kon ze beter inschatten wanneer te stoppen of wanneer door te gaan. Niet dat ik denk dat iedereen dat moet proberen. (lacht) Eerder dat communicatie en openheid over seks en wat je leuk vindt, wel enorm kan helpen om klaar te kunnen komen.

Hoe weet je dan wat jij leuk vindt? Hoe ben je tot dat besef gekomen?

Oefenen? Experimenteren? Door het te doen. Ik denk dat het in mijn geval veel experimenteren was. Omdat ik zo vroeg al experimenteerde met masturberen, wist ik vrij goed wat ik zelf leuk vond.

Ik heb ook een tijdje gedacht dat er niemand ooit beter kon zijn dan wat ik bij mezelf kon. Het maakt me gewoon heel bewust van bepaalde zaken. Zo hoor ik vaak van vriendinnen dat ze het pijnlijk vinden als hun vriend of partner het topje van hun clit stimuleert, bij mij ligt dat dan anders.

Als iemand dat bij mij doet, dan voel ik precies elektriciteit door mijn lichaam lopen en dan voel ik het tot in mijn tenen. Dat is een heel vreemd gevoel, maar niet per se pijnlijk voor mij. Het zijn zo’n dingen die je dan kan meegeven. Of het misschien wel mee bekende “een beetje meer naar links, ja en nu naar boven”. Als het maar helpt.

Heb je wel eens rare ervaring met klaarkomen mee gemaakt?

(lacht) Rare ervaringen? Ja, raar is misschien niet het woord, maar soms word ik ongevoelig.

Als ik te veel clitorale orgasmes na elkaar beleef, dan kan ik daarna voor een tijdje geen orgasmes meer bereiken. Niet dat ik dan overgevoelig ben of iets dergelijks, maar dan geeft mijn lichaam het gewoon op. Dat is wel raar als dat gebeurt.

TEKST: Margot Gysbrechts

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een verhaal waarvan je denkt dat het andere jongeren kan helpen of inspireren?