"Iedereen kan een verschil maken" | Sammie (20)

De wereld is niet groot en sterk genoeg om iedereen te kunnen dragen. Sammie probeert de wereld minder te belasten.

Ik was 9 toen ik er voor de eerste keer over de term "voetafdruk" hoorde. Dat was op school, tijdens de les. Mijn leerkracht vertelde dat iedereen invloed heeft op de wereld maar dat je voor een stuk wel zelf kan bepalen hoe groot die invloed is.

In het middelbaar kwam ik terecht in een milieubewuste school. Een school met brooddozen in plaats van zilverfolie. Een school waar koeken niet apart verpakt mochten zijn. Een school waar men consequent sorteerde. In het begin begreep ik niet goed waarom we al die inspanningen deden. Nu zijn we negen jaar later en probeer ik mijn omgeving aan te zetten tot dezelfde levensstijl.

Enkele jaren later ben ik een sea turtle hospital gaan bezoeken in Florida. Een ziekenhuis voor aangespoelde schildpadden die opnieuw op krachten moeten komen om later terug in de natuur gezet te worden. Ik zag er bassins vol schildpadden die noodgedwongen in het ziekenhuis moesten blijven. Het was erg confronterend. Ik zag schildpadden die blind waren door vishaken en schilpadden zonder vinnen door plastic zakken die hun doorstroming hadden afgespannen.

De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de mens, die voor zijn eigen voordeel de wereld aan het opgebruiken is.

Het was confronterend en hartverscheurend om te beseffen dat de verantwoordelijkheid volledig bij de mens ligt.

Sammie, 20 jaar

Iets later kwam ik te weten dat er vijf gigantische plastic eilanden bestaan in de oceanen, veroorzaakt door menselijk afval. Ik leerde over de impact van kerosine, brandstof van vliegtuigen. Kerosine zou de meest extreme vorm van luchtvervuiling zijn, maar niemand lijkt er iets aan te willen veranderen.

Onze grondstoffen raken uitgeput, maar worden niet vervangen. Natuurrampen zoals droogte, modderstromen, bosbranden en orkanen nemen toe. De oorzaak hiervan - de klimaatsverandering - valt niet tegen te houden, maar mensen versnellen die klimaatsverandering wel door hun levensstijl.

De wereld is een tikkende tijdbom. De toekomst? Ofwel sterft de parasiet (in dit geval de mens), ofwel de gastheer. Ongeacht die uitkomst staan we er slecht voor als we niet snel het roer omgooien. Het klinkt allemaal erg drastisch maar een verschil maken is makkelijk. Er zijn snelle, comfortabele en goedkope alternatieve manieren om de wereld een beetje beter te maken.

Er zijn snelle, comfortabele en goedkope alternatieve manieren om de wereld een beetje beter te maken.

Sammie, 20 jaar

Zelf probeer ik altijd en overal te sorteren, ik gebruik zo weinig mogelijk plastic en drink uit herbruikbare drinkbussen. Minstens één keer per week hou ik een vegetarische dag. De auto laat ik zoveel mogelijk staan en ik maak gebruik van het openbaar vervoer.

Op termijn wil ik nog veel grotere stappen nemen. Ik denk bijvoorbeeld heel goed na over het krijgen van kinderen want meer dan twee kinderen is eigenlijk niet verantwoord. Ik denk na over de reizen die ik maak en mijn eigen levensstijl.

Het begint bij de kleine dingen en daar blijf ik in geloven. Op termijn hoop ik meer mensen aan te zetten tot een milieubewuster gebruik van deze wereld.

TEKST: Margot Gysbrechts