Ik voel me niet thuis in mijn lichaam, wat nu?

Je bent geboren met een jongenslichaam maar voelt je een meisje? Of andersom? Of nog iets er tussenin? Dat gevoel kan overgaan. Wij raden daarom aan om niet zomaar de switch te maken van jongen naar meisje of andersom. Het is wel belangrijk om deze gevoelens te erkennen en erover te praten met iemand uit jouw omgeving die jou hierin kan ondersteunen.

Wil je graag in transitie of worstel je met je genderidentiteit (het gevoel een jongen, meisje, beide of iets tussenin te zijn)? Dan maak je best een afspraak met een gespecialiseerde psycholoog of psychiater. Die kan jou daar verder in begeleiden.

Bij een transitie komt er veel kijken: juridische, sociale en medische aanpassingen. Belangrijk: er is geen juist of fout / volledig of onvolledig transitieproces! Een transitie is steeds heel persoonlijk en jij kiest welke stappen je zet zodat je je comfortabeler in je vel voelt (zie: Ik ben een transgender persoon. Wat is er allemaal mogelijk?).

Moet ik een operatie ondergaan?

Dat moet zeker niet. Een operatie is een hele grote ingreep, waar veel informatie en denkwerk aan vooraf gaat. Het is iets waar je niet snel over moet beslissen, maar jouw tijd voor moet nemen.

Bekijk hier wat allemaal mogelijk is

Voel jij je niet zo goed in je vel? Praat er dan over met iemand die jou kan helpen. Zoals jouw ouders, zus of broer, een leerkracht…. of het Transgender Infopunt.

Jij en je ouders kunnen ook even een kijkje nemen op de website www.gendervonk.be. Daar vind je getuigenissen en veel info om te werken aan jouw draagkracht.

Nood aan een babbel?

Praat erover