Hoe kan ik virusvrij surfen?

Het internet wemelt van de virussen en de kans dat je er één tegenkomt tijdens het surfen is groot.

Bescherming is dus echt noodzakelijk. Wapen je computer met de nodige software tegen virussen, aanvallers en onveilige mails.

Antivirus

Er bestaat heel wat gratis antivirus software om je computer mee te beschermen. AVG en Avast zijn heel bekende en betrouwbare voorbeelden. Ook je smartphone en tablet rust je best uit met antivirussoftware. Weet je niet waar te beginnen? Probeer dan Avast eens uit.

Adware en spyware

Daarnaast installeer je best ook nog Ad-Aware. Deze software controleert of er nergens Adware of Spyware op je computer staat. Die programma’s maken niks kapot, en wissen ook niet. Maar ze sturen ongemerkt wel gegevens of wachtwoorden van jou door.

Hoax?

Een hoax is een vals bericht of virus. Op Facebook krijg je bijvoorbeeld de vraag om een bepaalde tekst in je status te plakken zodat Facebook gratis blijft, maar dat blijkt volledig verzonnen en zorgt vooral voor spam. Of je krijgt een mail waarin ze je vragen om een bepaald bestand van je computer te verwijderen omdat het een virus is, maar dat blijkt net een heel nuttig bestand te zijn.

Controleer altijd van wie deze boodschappen komen. Neem een kritische houding aan en denk twee keer na voor je op zo’n berichten ingaat. Ben je nog niet zeker? Kopieer de boodschap in Google en check wat erover gezegd wordt. Veel websites verzamelen immers hoaxen en leggen uit waarom je er niet op in moet gaan.

Vragen

Heb je nog twijfels? Of weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vraag hulp aan je ouders of leerkracht. Mediaraven heeft ook een helpdesk. Die kun je bereiken door te mailen naar help@mediaraven.be.