Hoe kan ik vluchtelingen helpen?

Vluchtelingen zijn mensen net zoals jij.

Ze willen zich thuis voelen. Maar dat is meestal veel moeilijker:

 • als je weinig of geen Nederlands spreekt
 • als je niet goed weet hoe alles hier werkt
 • als je nog bijna niemand kent

Zo kan jij helpen:

1. Bekijk en behandel vluchtelingen als gewone mensen

Jongeren met een vluchtverhaal zijn ook gewoon kinderen en jongeren met uiteenlopende dromen en interesses. Sommigen zullen je zeker graag eens over hun vluchtverhaal vertellen, maar je helpt hen meer door hen ook als gewone jongeren te zien.

Je kan met hen praten over om het even wat: hobby’s, vrienden, liefde, de toekomst, ... Aan een fijn gesprek is er zeker veel nood. Het lijkt misschien maar iets kleins, maar het is heel veel waard.

Of je kan samen iets leuks doen, even helpen om iets te vertalen, samen op zoek gaan naar een organisatie waar ze vrienden kunnen maken, …

Onder vier ogen met iemand kunnen spreken die écht luisterde, dat was ongelooflijk waardevol.

Amir, 17 jaar

2. Help via een (jeugd)organisatie

Als je niet vaak in contact komt met jonge vluchtelingen of als je graag nog iets meer wil doen, zijn er heel wat (jeugd)organisaties die superblij zouden zijn met een extra vrijwilliger.

Informeer eens hoe je kan helpen bij:

Als je zelf in een jeugdwerking of sportclub actief bent, kan je ook als groep veel betekenen door open te staan en op zoek te gaan naar hoe je jonge vluchtelingen uit jullie buurt kunnen betrekken.

Je kan daarbij ondersteuning krijgen van Tumult vzw. Zij onderhouden de toolbox Wereldspelers, hebben goede contacten met lokale opvangcentra en bieden ook vorming aan voor jeugdgroepen over het betrekken van jonge nieuwkomers.

Bij de Chiro is een hele wereld voor me opengegaan. Je komt in contact met de menselijke kant van de Vlaamse cultuur.

Majd, 23 jaar

Je kan ook nog helpen op deze manieren:

 • Schenk kleding, speelgoed of ander materiaal: informeer eens bij een organisatie in je buurt of doe je aanbod in de Facebook-groep Community support for refugees in Belgium.
 • Word gastgezin: een gedurfde vraag, maar misschien vinden je ouders een nieuwe vriend(in) in huis wel een goed idee? Kijk eens bij Pleegzorg Vlaanderen.

3. Zoek mee informatie voor hun toekomstplannen

Als je contact onderhoudt met (jonge) vluchtelingen, merk je vaak dat ze met veel vragen zitten waarop ook jij het antwoord niet kent. Maar jij of je ouders kunnen wel helpen door samen de vraag te stellen aan iemand die het wel weet.

 • “Ga ik in België mogen blijven?”
 • “Waar kan ik mijn Nederlands verbeteren?”
 • “Waar kan ik een beroep leren?”
 • “Hoe vind ik een job?”
 • “Hoe kan ik een woning vinden?”
 • “Hoe kan ik meer mensen ontmoeten?”

Op de website van Fedasil vinden jullie samen zeker antwoorden over de asielprocedure, over wonen, over werken, over school en leren, … Alle info is er te vinden in het Nederlands en heel wat andere talen.

Het is mijn droom om ooit manager te worden van een transportbedrijf in Vlaanderen.

Mehdi, 23 jaar

Er bestaan ook heel wat vrijwilligersprojecten die helpen bij de zoektocht naar: