Hoe kan ik vluchtelingen helpen?

68,5 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Een klein deel van al die mensen komt in Vlaanderen terecht. Onder hen zijn er ook heel wat kinderen en jongeren, ook van jouw leeftijd. Het is voor hen niet makkelijk om er in hun nieuwe land iets van te maken. Maar misschien wil en kan jij wel helpen?

Hoe kan ik jonge vluchtelingen helpen?

  • Word vrijwilliger bij een bestaande organisatie die vluchtelingen helpt. Hieronder vind je een paar nuttige links.
  • Stel eens voor om samen iets te doen, om samen naar je jeugdbeweging, sportclub of andere activiteit te gaan. Zo krijgen ze de kans om mensen te leren kennen en zich sneller thuis te voelen. Blijf hen ook aanmoedigen om mee te gaan, dat is niet altijd makkelijk als je je nog niet thuis voelt.
  • Organiseer samen met je vrienden, jeugdbeweging of andere club een leuke activiteit samen met jonge vluchtelingen. Vraag eens bij een hulporganisatie in je buurt of ze dat leuk vinden.
  • Doneer kleding, speelgoed of ander materiaal: informeer eens bij een organisatie in je buurt of doe je aanbod in de Facebook-groep Community support for refugees in Belgium.
  • Je kan ook vragen aan je ouders om gastgezin te worden. Een gedurfde vraag, maar misschien vinden ze een nieuwe vriend(in) in huis wel een goed idee. Kijk eens bij Pleegzorg Vlaanderen.

Het moeilijkste was dat ik al mijn vrienden moest achterlaten

Wasim, 18

Waarmee help je vluchtelingen niet?

Of je nu vindt dat er te veel of te weinig vluchtelingen naar ons land komen. Het is belangrijk dat je vluchtelingen, net als elke andere persoon, met respect behandelt en dat je hen de kans geeft om iets op te bouwen. Discriminatie, racisme en haatspraak helpen niemand verder.

Zie je online haat tegenover vluchtelingen? Kijk eens bij Wat kan ik doen tegen online haat?

Waar kan ik mijn hulp aanbieden?

Als je persoonlijk een vluchteling uit je buurt kent, mag je die zeker helpen.

Maar ook bij heel wat organisaties kan je als vrijwilliger vluchtelingen helpen. Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. Informeer eens hoe je kan helpen bij:

Ook in je eigen jeugdbeweging?

Zit je in de jeugdbeweging of ben je lid van een jeugdwerkorganisatie? Ook via die weg kan je je inzetten voor vluchtelingen!

Wereldspelers

Wereldspelers is een project voor en door het jeugdwerk. Op de website deelt het jeugdwerk zijn ervaringen met jonge vluchtelingen. Je vindt er heel wat handige tips als je ook in jouw jeugdbeweging of organisatie meer kinderen en jongeren met een vluchtverhaal wilt betrekken.

Bij de Chiro is een hele wereld voor me opengegaan. Je komt in contact met de menselijke kant van de Vlaamse cultuur.

Majd, jongere met een vluchtverhaal (23)