Waar kan ik een muziekinstrument leren spelen?

Zie jij jezelf al op een groot podium schitteren? Of speel je liever alleen muziek op jouw kamer? Ben je fan van klassieke muziek of ben je eerder een rockliefhebber? Alles begint bij het spelen van een instrument.

Denk goed na over welk instrument je wil bespelen. Kies je bijvoorbeeld voor een strijkinstrument, dan zijn een goede concentratie en motoriek én een sterk doorzettingsvermogen nodig.

  • De meest klassieke manier om een instrument te leren spelen, is naar een muziekschool in je buurt te gaan. De lessen volgen er het klassieke schooljaar. Je kan meteen beginnen met een instrument, je hoeft niet eerst een jaar notenleer te volgen.
  • Naast de muziekscholen van de overheid, bestaan er al heel wat privé-muziekscholen. Je krijgt er vaker les in kleinere groepjes, maar ze zijn meestal ook duurder dan de klassieke muziekschool. Zoek en vind ze online door 'muziekschool' en de naam van je gemeente, stad of provincie in te geven.
  • Ook harmonieorkesten of fanfares hebben soms hun eigen muziek- en instrumentopleiding. Vlamo wijst je de weg naar een fanfare, brassband of harmonieorkest in jouw buurt.
  • Niet alle grote muzikanten leerden een instrument spelen op school. Je kan natuurlijk ook alleen aan de slag: je leert jezelf door op zoek te gaan naar handleidingen, online lessen en filmpjes...Op youtube vind je heel wat 'tutorials' om een instrument te leren spelen. Zoeken op 'Learn to play....' levert meteen een pak resultaten op.

FOTO: João Silas