Waar kan ik een muziekinstrument leren spelen?

Zie jij jezelf op een groot podium schitteren? Of speel je liever muziek op jouw kamer? Wil je graag piano leren spelen of ben je eerder een rockliefhebber? Er zijn verschillende manieren om een muziekinstrument te leren.

Muziekschool (deeltijds kunstonderwijs)

De meest klassieke manier om een instrument te leren spelen, is bij een muziekschool in je buurt. Een andere naam voor de muziekschool is ook wel ‘deeltijds kunstonderwijs’, of dko.

Je kan meteen beginnen met een instrument. Naast je instrumentles zal je ook leren samen muziek te maken en te zingen met anderen. Je leert er o.a. ook over muziekgeschiedenis en de verschillende instrumenten.

Liever zingen dan een instrument leren? Ook dat kan op de muziekschool! De lessen vallen tijdens het gewone schooljaar en dus niet in de schoolvakanties.

Privémuziekschool

Naast de muziekscholen van de overheid bestaan er heel wat privémuziekscholen. Je krijgt er vaker les in kleinere groepjes, maar ze zijn meestal ook duurder dan de gewone muziekschool.

Zoek en vind ze online door te googelen op 'muziekschool', ‘muziekatelier’, ‘pianolessen’, ‘zanglessen’, … en de naam van je gemeente, stad of provincie.

Muziekverenigingen

Ook muziekverenigingen, zoals harmonies en fanfares, hebben soms hun eigen muziekopleiding of jeugdorkest. Vind een muziekvereniging in jouw buurt:

Folkstage en folkinstrumenten huren

In de zomer kan je tijdens de folkstage van Muziekmozaïek een instrument leren spelen zonder enige ervaring, of folkmuziek op het gehoor ontdekken. Je kan ook instrumenten huren, zoals een doedelzak of draailier, om het zelf thuis te leren.

Koor

Altijd al willen zingen met anderen? Bekijk dan de website van Koor en Stem voor een koor bij jou in de buurt!

Jeugdhuis of ontmoetingscentrum

Ook in een jeugdhuis of ontmoetingscentrum worden wel eens workshops of lessen georganiseerd. Ga eens langs of bekijk de website.

Op je eentje een instrument leren

Niet alle grote muzikanten leerden een instrument spelen op school. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag. Je leert jezelf een instrument door op zoek te gaan naar handleidingen, online lessen en filmpjes. Op YouTube vind je heel wat tutorials. Zoek op 'Learn to play’, ‘tutorial’, … Dat levert meteen een pak resultaten op.

Succes!

FOTO: Maaria Lohiya