Kan ik tijdelijk gaan werken in het buitenland?

Ja, werken in het buitenland kan op verschillende manieren. Organisaties als Go Strange maken je graag wegwijs in het aanbod en vertellen je wat je zoal in orde moet brengen.

Studentenjob

Wil je in een ander land gaan studeren en ondertussen een centje bijverdienen als jobstudent?

  • Binnen Europa: zonder problemen

  • Buiten de Europese Unie: check eerst de plaatselijke wetgeving.

Vakantiejob

Wil je een vakantiejob doen in het buitenland? Meestal moet je hiervoor 18 jaar zijn. Hou het haalbaar en zoek het niet te ver. Er zijn uiteenlopende vakantiejobs:

Vast werk in Europa

Als Europeaan heb je geen visum of werkvergunning nodig om te werken in de landen van de Europese Economische Ruimte.

Op Go Strange lees je waar je rekening mee moet houden en via welke sites je jobs vindt.

Vast werk buiten Europa

Werken buiten de Europese Unie is niet zo gemakkelijk. Vaak heb je een visum en werkvergunning nodig. Die vraag je aan bij de ambassade van dat land. Via Go Strange vind je ook organisaties die je daarbij helpen.

Engelse les geven

Spreek je vlot Engels en zie je jezelf wel voor een klas staan? Dan is Engelse les geven in een ander land iets voor jou. Daarvoor heb je een TEFL-certificaat nodig (Teaching English as a Foreign Language).

Werken in het Zuiden

Wil je een verschil maken in de wereld? Op de website van Go Strange vind je meer informatie over ontwikkelingssamenwerking: programma's waarvoor je je kandidaat kan stellen en andere handige websites.

Vraag het juiste visum aan

Opgelet: met een toeristenvisum mag je niet werken.

Voor Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Taiwan en Zuid-Korea kan je een working holiday-visum aanvragen. Daarmee mag je langer blijven én werken of vrijwilligerswerk doen.

Babysitten

Hou je van babysitten? Als au pair help je een gezin in het buitenland met de zorg voor de kinderen. Je woont bij het gezin en krijgt er ook te eten. In ruil voor je werk krijg je maandelijks zakgeld.

Papierwerk

Geen idee welke documenten je precies best in orde brengt voor je naar het buitenland vertrekt? Kamiel.info is de website die jou verder op weg zet in het doolhof van papierwerk.

Klaar om alles te weten te komen over naar het buitenland gaan? Surf naar www.gostrange.be en ontdek alle mogelijkheden. 

FOTO: Alexandr Podvalny