Kan ik tijdelijk gaan werken in het buitenland?

Deze zomer eens iets anders dan een vakantiejob in de supermarkt om de hoek? Wat dacht je van een jobervaring in het buitenland? Of misschien wil je wel voor langere tijd in een ander land werken? Er zijn verschillende manieren om te werken in het buitenland:

Een vakantiejob

Ga tijdens je studies voor een korte periode werken in een ander land. Meestal moet je hiervoor 18 jaar zijn. Hou het haalbaar en zoek het niet te ver. Er zijn uiteenlopende vakantiejobs, in de horeca & toerisme, op cruiseschepen, in skigebieden, in de boerderijsector,…

Een studentenjob

In een ander land studeren en een centje bijverdienen? Binnen Europa kan dat zonder problemen. Ga je naar een land buiten de Europese Unie dan check je best eerst de plaatselijke wetgeving.

Ontwikkelingssamenwerking

Het jobaanbod in de ontwikkelingssamenwerking voor mensen zonder ervaring is niet zo groot, maar wanhoop niet, er zijn mogelijkheden!

Working Holiday

Met een working holidayvisum kan je lange tijd reizen, werken en/of vrijwilligerswerk doen in een bepaald land. Op die manier wordt zo’n rondreis een heel stuk betaalbaarder.

Au Pair

Als au pair help je een gezin met de zorg voor de kinderen. Je woont in bij het gezin en krijgt er ook te eten. In ruil voor je werk krijg je maandelijks zakgeld.

Engelse les geven

Spreek je vlot Engels en zie je jezelf wel voor de klas staan? Dan is Engelse les te geven in een ander land iets voor jou. Opgelet hiervoor moet je eerst een TEFL-certificaat behalen.

Een vaste job in Europa

Door het vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie heb je als Europeaan het recht om in een ander land van de EER (Europese Economische Ruimte) te werken. Je hebt dan dezelfde rechten als een niet-internationale werknemer.

Een vaste job buiten Europa

Buiten de EU aan het werk gaan, kan niet zomaar. In heel wat landen moet je een visum en een werkvergunning hebben voor je er mag werken. In het ene land krijg je die documenten al makkelijker te pakken dan in het andere.

Ben je op zoek naar een (studenten)job in de non-profit, dan kan je met de ‘ik zoek-functie’ van Go Strange Vlaamse bemiddelingsorganisaties terugvinden.

Meer informatie op GoStrange

FOTO: Alexandr Podvalny