Hoe hou ik een (seks)date leuk en veilig?

Afspreken met iemand die je nog niet zo goed kent kan leuk, interessant en spannend zijn. Je leert elkaar beter kennen, misschien is er wel een klik. We geven je enkele tips om het leuk en veilig te houden.

Kies een neutrale plek

Je kiest best een neutrale, openbare plek om af te spreken. Je kan daar wat met elkaar praten en aanvoelen of er een klik is of niet.

Is er geen klik? Probeer de date dan op een rustige, eerlijke manier te beëindigen.

Je hoeft geen hele uitleg te geven waarom je geen klik voelt of over wat er beter kon aan de date, het is geen evaluatiegesprek. Zeg gewoon iets als: "Ik vond het fijn, maar ik heb het gevoel dat het niets gaat worden tussen ons, ik voel geen klik tussen ons."

Vind je het moeilijk om daar zo eerlijk over te zijn? Dan kan je ook zeggen dat je nog met iemand anders hebt afgesproken later op de dag en door moet gaan. Stuur achteraf nog een berichtje waarin je duidelijk maakt dat het niets gaat worden tussen jullie. Geghost worden is nooit fijn.

Meteen bij jou thuis of bij je date thuis afspreken kan soms awkward zijn.

Bij jou thuis is het soms moeilijk om iemand terug naar buiten te sturen als je de date wil beëindigen. Bij je date thuis afspreken kan ook, maar je weet niet altijd waar je terecht komt. Je laat dan best iemand weten waar je naartoe gaat, of deel je live locatie met iemand.

Leg niet te veel vast op voorhand

Je hoeft niet meteen een date in te plannen van 's middags tot 's avonds laat.

Spreek af om iets samen te doen, en bekijk dan of je wil dat de date nog verder gaat.

Bespreek verwachtingen

Bespreek voor en/of tijdens je date jullie verwachtingen.

Is de één op zoek naar een lange relatie, en de ander naar een onenightstand, dan zijn jullie misschien niet zo'n goede match. Of misschien voelt de ene zich al een tijdje verliefd, en ziet de ander het als puur vriendschappelijk of seksueel?

Als je dit niet bespreekt, kan er iemand gekwetst geraken.

Geef je eigen grenzen aan

Maakt de ander een move waar je geen zin in hebt? Dan mag je dat gerust zeggen of het met je lichaamstaal aangeven.

Je mag op eender welk moment aangeven dat je niet verder wil, of even pauze inlassen.

Het kan dat je eerst wel meer wilde, en je er later niet goed bij voelt. Je mag altijd nee zeggen.

Let op de grenzen van de ander

Klikt het tussen jullie en wordt het wat meer lichamelijk? Let dan goed op elkaars signalen. Kust de ander je terug? Is je date even enthousiast als jij? Neemt je date mee initiatief?

Ga langzaam, je kent elkaars voorkeuren niet, je weet niet hoe de ander graag aangeraakt wordt, en je weet niet tot waar je date wil gaan.

Door langzaam op te bouwen, geef je je date iets meer tijd om na te denken over zijn of haar grenzen, en deze te communiceren.

Je bent met twee om seks te hebben, hou dus voldoende rekening met de ander, en de seks zal veel beter zijn dan wanneer je vooral op jezelf gefocust bent.

Wat als iemand over mijn grenzen is gegaan?

Is er toch iemand over je grenzen gegaan? Praat er dan over met iemand, een vriend of vriendin.

Als je het aandurft, kan je het ook met je date bespreken. Het kan zijn dat je het op het moment zelf niet doorhad dat er over je grenzen is gegaan, maar je je er achteraf niet goed bij voelt.

Wil je er anoniem over praten of chatten? Neem dan contact op met Awel of Child Focus.

FOTO: The Creative Exchange

Nood aan een babbel?

Praat erover