Hoe zie ik welke profielen vals zijn?

Op het internet is niet iedereen wie hij of zij zegt te zijn. Hoe weet je of iemand echt is?

Wees kritisch

Vraagt iemand jou om vriend te worden op Facebook en ken je die persoon niet, dan voeg je die beter niet toe. Doe je dat toch, blijf dan ook kritisch. Als iemand je naam, adres, telefoonnummer of wachtwoord probeert te achterhalen, dan is dat best verdacht. Ook iemand die vraagt om jullie chatvriendschap geheim te houden, maakt zichzelf nogal verdacht. Je geeft best nooit persoonlijke gegevens door aan iemand die je niet kent en laat beter aan iemand uit je omgeving weten met wie je communiceert.

Besluit je om toch een gesprek te starten met iemand die je online ontmoet, wees dan op je hoede. Je kan bijvoorbeeld zelf ook vragen stellen zodat je kan controleren of iemand wel echt is wie hij of zij zich voordoet. Wie weet valt die persoon door de mand.

Als je wordt lastiggevallen online, dan kan je die persoon steeds blokkeren en melden aan de moderator of beheerder van de site die je gebruikt.

Voel je je echt bedreigd, neem dan contact op met Child Focus (zie blokje Praat erover).

Check het profiel

Twijfel je aan de echtheid van een profiel? Neem dan even een kijkje op dat profiel. Veel valse profielen hebben enkele kenmerken waaraan je kan herkennen of ze al dan niet echt zijn:

  • Valse profielen hebben meestal niet veel volgers of vrienden op sociale media. Zoekt iemand contact met jou op die maar één volger of twee vrienden heeft? Dan is de kans groot dat het profiel vals is.
  • Valse profielen hebben vaak weinig foto's. Die hebben ze meestal van Google gehaald. Als je wil weten of dat zo is, dan kan je die foto ingeven in Google en zien op welke sites die nog allemaal staat. Zie je de foto op honderden andere websites? Dan is de kans groot dat het om een vals profiel gaat.
  • Valse profielen hebben meestal geen getagde foto's omdat ze niet in het echte leven bevriend zijn met anderen zoals op hun profiel. Heeft een profiel enkel een profielfoto of een foto alleen, dan check je best nog eens of er wel een echte persoon schuilt achter het profiel.

FOTO: Chris Ralston

Nood aan een babbel?

Praat erover