Naaktfoto's of naaktvideo's sturen, is dat strafbaar?

Nee, een naaktfoto (zoals een dickpic) of naaktvideo sturen is niet strafbaar.

Je mag naaktfoto's of naaktvideo's naar elkaar sturen als je allebei 16 of ouder bent en dat alle twee wilt.

Wat als ik ongevraagd dickpics krijg, is dat strafbaar?

Nee, ongevraagd een naaktfoto sturen is nog niet strafbaar. Dat betekent niet dat het een goed idee is. Respecteer de grenzen van de ander.

Wat kan ik doen als ik ongevraagd naakfoto's krijg?

Krijg je een dickpic of andere foto of video zonder dat je dat wou? Zeg dan tegen de verstuurder dat je dit niet oké vindt.

Blijf je ongewenst berichten krijgen? Dan kan dat stalking zijn en dat is strafbaar. Bel of chat met 1712 als je hierover wilt praten. Gebeurt het heel vaak? Dan kan je aangifte doen bij de politie.

Stuur de foto niet door, want dan ben je zelf strafbaar.

Verspreidde iemand jouw naaktfoto of -video? Lees hier wat je kan doen.

Schaam je je of voel je je ongemakkelijk nadat je een pikant berichtje kreeg? Praat erover met iemand die je vertrouwt, zoals je lief, een leerkracht, buur, sportcoach of aanspreekpersoon integriteit (API) in je jeugdvereniging.

Niets mis met sexting, maar denk erover na

Nudes sturen of sexting is een manier om te experimenteren met seksualiteit samen met je lief of iemand anders. Daar is helemaal niets mis mee, maar je denkt er best wel even over na.

Eens je iets doorstuurt, kunnen de beelden ook bij anderen terechtkomen. En dan zijn die nog moeilijk te verwijderen. Zorg er dus voor dat je de persoon naar wie je stuurt volledig vertrouwt. Maak eventueel afspraken voor je een foto doorstuurt. En vraag zeker na of de ander de foto wil ontvangen.

Het is ook altijd een goed idee om niet herkenbaar op de foto te gaan en je hoofd of andere herkenbare eigenschappen zoals tattoos buiten beeld te houden. Wordt de foto dan toch verspreid, dan ben je niet herkenbaar.

Meer tips om veilig nudes te sturen of te sexten

@wezienu Beste tip voor ongewenste d*ck pics van @Maximiliaan Verheyen #wezienu #maximiliaanv #voorjou #fyp ♬ origineel geluid - We Zien U

FOTO: Tanja Heffner

Nood aan een babbel?

Praat erover