Militaire dienstplicht: wat is dat?

Militaire dienstplicht betekent dat je verplicht een tijd in het leger meedraait. Legerdienst is een ander woord voor militaire dienstplicht.

Sinds 1994 is het in België niet meer verplicht om een militaire dienstplicht of een legerdienst te doen. In veel landen is de legerdienst ook afgeschaft. Maar in sommige landen krijg je een gevangenisstraf als je niet in het leger wilt gaan, of mag je bijvoorbeeld niet meer gaan stemmen.

Legerdienst of burgerdienst

Vroeger moesten mannen verplicht 1 jaar militaire dienstplicht doen in het leger. Vanaf 1965 kon je ook een burgerdienst kiezen als je niet in het leger wilde.

  • Eerst weigerde je de legerdienst, omwille van 'gewetensbezwaren'. Iemand heeft gewetensbezwaren als hij geen militaire dienstplicht wilt doen, bijvoorbeeld omdat hij niet van wapens of geweld houdt.
  • Je vroeg het statuut van gewetensbezwaarde. Dat kon vanaf 1964.
  • Dan moest je een burgerdienst doen. Eerst was dat bij de Civiele Bescherming, een hulpdienst voor de Belgische bevolking bij kleine en grote rampen. Daarna evolueerde het naar een burgerdienst in sociale en culturele organisaties. Daar moest je wel enkele maanden langer werken dan in de legerdienst van 1 jaar.

Sommige mensen willen de burgerdienst of de legerdienst terug invoeren in België. In andere landen is de legerdienst nog altijd verplicht, ook voor mensen met een dubbele nationaliteit, bijvoorbeeld in Turkije.