Ik twijfel om op kot te gaan. Wat zijn de voor- en nadelen?

Ik wil volgend jaar graag op kot, maar mijn ouders zien dat niet echt zitten. Nu twijfel ik ook natuurlijk. Wat zijn de voor- en nadelen van op kot gaan? Ik hoor dat veel leerlingen buizen als ze het eerste jaar op kot zitten?

Nick, 17 jaar

Een kot geeft meer vrijheid, je woont dichter bij je hogeschool of universiteit, je hebt een rustige ruimte om te studeren ...

Maar: je krijgt ook een pak meer verantwoordelijkheid. Je zorgt zelf voor je eten en drinken, je moet een kot zoeken, contract afsluiten, huur betalen,... Je staat er gewoon vaker alleen voor. Veel beginnende studenten zijn nogal overweldigd door die plotse vrijheid.

Je moet natuurlijk zelf uitmaken welke voor- en nadelen voor jou het meest doorwegen. Heb je zin in die verantwoordelijkheid en heb je zin om een stapje hoger te zetten op de zelfstandigheidsladder? Of vind je het fijner om nog even in de geborgenheid van je ouders en andere familieleden te vertoeven?

Praat erover met je ouders. Het is belangrijk dat ze je steunen. Als minderjarige heb je volgens de wet hun toestemming nodig om op kot te wonen. Ze blijven verantwoordelijk en aansprakelijk voor je tot je achttien bent. Eenmaal je meerderjarig bent, kan je zelf beslissen waar je gaat en staat. Je bent dan ook zelf aansprakelijk voor alles wat je doet.

Er zijn verschillende soorten koten: je kan op eigen houtje een kot of studio huren, of je kan op kot in een residentie. Sommige studenten ervaren de overgang van thuis wonen naar ‘op kot gaan’ wat minder bruusk in een residentie. Je kan ook gaan samenwonen met vrienden in een studentenhuis.

De sociale dienst van je hogeschool of universiteit heeft een databank van goede studentenkamers in de buurt en kan je een modelhuurcontract bezorgen.

Hoe dan ook: hoe eerder je begint te zoeken, hoe meer keuze je hebt!

Zie ook: Op kot of nog even thuis: wat kost het?

Nood aan een babbel?

Praat erover