Hoe moet ik betalen in het buitenland?

In de 19 landen van de Eurozone gaat alles gewoon zoals hier: euro's afhalen aan de automaat, betalen in een winkel in cash of met je kaart. Geen probleem!

In andere landen gebruiken ze een andere munteenheid, ander geld: Dollar, Pond, Kuna, Kronen, Zloty... Die munten en briefjes heb je nog nodig om te betalen op een marktje of in kleine winkeltjes.

Cash geld afhalen aan de automaat

Je hoeft daarvoor niet langer geld te wisselen bij een bank of in een wisselkantoor. Als je cash geld nodig hebt, kan je dat eenvoudigweg ter plaatse afhalen uit een bankautomaat.

Je bank laat je meestal wel bijbetalen om je geld uit de muur te halen in het buitenland. Tot wel €6 per keer dat je voor €20 geld uit de automaat haalt! Wegwijzer vzw maakte een overzicht van de kosten die banken hiervoor aanrekenen. Alleen Argenta rekent geen enkele vaste kost aan.

Als je lang op reis gaat of veel geld zult afhalen, kan het de moeite waard zijn om van bank te veranderen.

Als je in een vreemde munt betaalt, let er dan goed op dat je met de juiste briefjes of munten betaalt. De grootte en de kleur kunnen verwarrend zijn en soms profiteren oneerlijke mensen daarvan door je te weinig wisselgeld te geven. Geld omrekenen kan je doen via de XE Currency app.

Betalen met de kaart

Je gewone bankkaart (met Maestro-logo) kan je wereldwijd gebruiken om te betalen in een supermarkt, restaurant, camping... Als je buiten de Eurozone je bankkaart gebruikt, moet je daar een kleine kost extra voor betalen. Enkel Argenta rekent daar geen vaste kost voor aan.

Soms krijg je op het scherm van het betaaltoestel de keuze om te betalen in Euro. Doe dat niet en kies altijd voor "betalen in de lokale munt", anders moet je bijbetalen voor het omrekenen naar Euro.

Om veiligheidsredenen kan je je Maestro-bankkaart normaal enkel gebruiken in Europese landen. Als je buiten Europa reist, vergeet dan niet om vóór je vertrek aan je bank te vragen om die kaart te deblokkeren, zodat je die ook daar kunt gebruiken.

Zorg ook dat de je dag- en weeklimiet (hoeveel geld je kunt afhalen) voldoende hoog is.

Heb je een creditcard?

Met een creditcard (Visa, Mastercard) is het doorgaans gratis om te betalen in winkels en restaurants. Maar let op: die kaarten zijn makkelijk te kopiëren, dus zorg ervoor dat die niet gestolen wordt.

Betalen met apps

In steeds meer landen kan je niet langer overal in cash of met de bankkaart betalen. In Zweden bijvoorbeeld betaalt bijna iedereen met een app. Helaas is die enkel voor mensen met een Zweedse bankrekening. Wil je via een app betalen, zoek dan goed uit welke ze op je bestemming gebruiken.

FOTO: Dane Deaner