Hoe raak ik op mijn reisbestemming?

Te voet of per fiets

Goedkoop en milieuvriendelijk. Je ontmoet ook sneller mensen.

Neem een kijkje op volgende websites:

Met de wagen of bus

Een volle wagen is de goedkoopste manier van reizen als je minder dan 1500 km ver gaat. Bezoek de website van ViaMichelin om de kost heel precies te berekenen.

Reizen met een internationale bus is goedkoop en je kunt veel bagage meenemen. Hier vind je een lijst van alle bussen die in België vertrekken.

Met de trein

Reizen met de trein is vaak even goedkoop als vliegen, maar wel een stuk comfortabeler. Je moet dan wel zo vroeg mogelijk je ticket reserveren. Er rijden nog steeds slaaptreinen waarmee je een hostel kunt uitsparen en in het centrum van de stad aankomt. En ook de Interrail-tickets waarmee je voor en vaste prijs een aantal ritten door Europa kunt maken, zijn nog altijd populair bij jongeren. Neem een kijkje op volgende websites:

Internationale treinen reserveren is niet altijd makkelijk. Vraag hulp aan Wegwijzer vzw of schakel een reisagent in.

Dit kaartje van Kunstenpunt toont de bestemmingen die op maximaal 6,5 uur treinen liggen van het station Brussel-Zuid. Download het kaartje in de pdf hieronder.

Met het vliegtuig

Als je verder dan 1.500 km wilt gaan, is het vliegtuig de snelste manier. Voor dichtbijbestemmingen neem je beter de bus of de trein.

Omdat luchtvaartmaatschappijen weinig of geen belastingen moeten betalen (ook al zijn ze zo vervuilend), zijn er nog altijd hele goedkope tickets te vinden. Meestal zijn er wel nog verborgen kosten en betaal je uiteindelijk meer dan je eerst dacht. Tickets zoeken en vergelijken is ingewikkeld en tijdrovend. Laat je niet vangen door commerciële boekingssites die als tussenpersoon handelen. Als er iets fout loopt, moet je op weinig begrip rekenen en word je van het kastje naar de muur gestuurd.

Boek daarom bij een reisagent of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Er zijn geen websites waarop je alle vluchten kunt vergelijken. Google Flights is de meest uitgebreide vergelijkingswebsite en stuurt je meestal door naar de site van de maatschappij zelf. Meer en meer mensen kiezen opnieuw voor een alternatief voor het vliegtuig. De actie Zomer zonder vliegen kreeg al veel media-aandacht. Je kan je uitstoot ook compenseren door te investeren in alternatieve energie. Dat is nog beter dan bomen aanplanten. Meer info daarover vind je op de website van Greenseat.

FOTO: Scouts Klein Sinaai

Nood aan een babbel?

Praat erover