"Soms communiceerden we in 5 talen, maar dat lukte" | Ivan (15)

Ivan was één van de 30 gelukkigen die mee kon op een intercultureel avontuur in eigen land. Jeugdorganisatie Habbekrats organiseerde met de steun van Bel'j een "grenzenloos" kamp. Spelenderwijs doorkruisten ze heel België en tastten ze de landsgrenzen af. Ook de jongeren van het vluchtelingencentrum in Evere konden deelnemen. Daardoor kreeg het project een extra internationale toets en maakten de deelnemers kennis met 10 verschillende nationaliteiten.

"Ik was al langer lid van Habbekrats, maar ik ging nog niet eerder mee op kamp omdat ik mijn voetbaltrainingen niet wilde missen. Deze keer was het niet zomaar een kamp maar een wedstrijd met iedere dag uitdagingen die we moesten overwinnen. Dat leek me super leuk en de moeite waard om enkele trainingen te skippen.

Op de eerste dag werden we in verschillende teams verdeeld en kregen we een paspoort met een andere identiteit. Gedurende het hele kamp moesten we handelen en opdrachten uitvoeren in naam van dat personage. Ik zat in team Groen samen met 3 Afghaanse vluchtelingen en een Franstalige jongen met Macedonische roots. Ikzelf ben van Bulgaarse afkomst, het was dus een mengelmoes van culturen en talen. Ik kende nog niemand van de groep waardoor het in het begin wat onwennig was, maar een taalbarrière heb ik nooit echt gevoeld.

“Soms communiceerden we in 5 verschillende talen met elkaar, maar dat lukte eigenlijk perfect”

Ivan

Iedere dag trokken we naar een andere landsgrens waar we werden uitgedaagd met nieuwe opdrachten. Op de grens met Nederland speelden we een spel waarbij we goederen over de grens moesten smokkelen. Het team met de meeste smokkelwaar won. De dagen erna trokken we naar de grens met Luxemburg voor een levensecht monopoliespel, naar Duitsland waar we vragen moesten oplossen over de plekken die we bezochten en naar Dinant waar we een tof avonturenparcours mochten doen tussen de bomen en rotsen.

Iedere avond werd op een scorebord de tussenstand bijgehouden van de verschillende teams en kon je ook zelf extra punten verdienden door bepaalde opdrachten uit te voeren.

Het hele avontuur eindigde op een boot op de Noordzee; de grens met het Verenigd Koninkrijk. Daar werd de eindstand van ons spannende week onthult. Ons team won en ikzelf had de meeste punten verzameld.

Los van het feit dat we gewonnen waren was dit kamp onvergetelijk. Zo herinner ik mij nog goed hoe ik in het avonturenpark in het water viel en mijn team mij door de hindernissen hielp. Iedereen was zo lief, we waren een fantastisch groep.

“De vriendschap en vertrouwen die je op zo’n korte tijd kan opbouwen vind ik fantastisch.”

Ivan

Ik besef wel dat het niet makkelijk gaat zijn om elkaar terug te zien. Iedereen woont ergens anders in België. En wat de toekomst van de jongeren uit het vluchtelingenkamp brengt, dat weten we helemaal niet. Maar ik kijk met veel enthousiasme terug naar die week samen en kijk al uit naar een volgend kamp!"

FOTO'S: Habbekrats vzw

Wist je dat je met de centen en ondersteuning van Bel'j ook alleen of in een klein groepje vrijwilligerswerk kan doen in de Franstalige of Duitstalige gemeenschap? Ideaal om je talen te oefenen en een toffe ervaring op te doen.

Tip!

Lees ook de getuigenis van Dimitry!