“Ik heb nooit ervaren dat ze anders was dan andere ouders” | Lotta (15)

Mirte en haar vrouw Ingrid zijn ouders van Lotta (15). Mirte heeft door een erg traumatische jeugd een dissociatieve identiteitsstoornis ontwikkeld. Ze heeft 22 persoonlijkheden.

Het is voor Mirte net alsof ze altijd in een heel druk restaurant zit, met huilende baby’s en roepende mensen. Ze kan alleen nooit opstaan en de deur uitlopen als ze er genoeg van heeft.

“Ik heb nooit ervaren dat ze anders was dan andere ouders”, vertelt dochter Lotta. “Ik vind het vooral lastig voor haar, wat zij allemaal heeft meegemaakt vroeger.” Lotta’s schoolgenoten doen nooit vervelend. Van Lotta mag iedereen alles vragen. “Maar ik vind niet dat ik een coming out voor mijn moeder moet houden.”

Het heeft me niks gekost, eerder dingen geleerd.

Lotta, 15 jaar

Lotta vindt het heel erg wanneer mensen oordelen over psychisch zieken met een gezin. “Alsof je geen kinderen mag hebben dan, vreselijk! Het heeft me niks gekost, eerder dingen geleerd.” Ingrid vertelt dat hun dochters daardoor niemand veroordelen. “Het is nooit te gek voor hen.”

Door haar vrouw en kinderen is Mirte gestopt met vechten tegen zichzelf. “Omdat zij mij accepteren zoals ik ben, ben ik ook mezelf gaan accepteren. Maar mijn kinderen mogen nooit voor mij gaan zorgen. Ik ben de moeder, hoe dan ook.”

FOTO: Elvira van Duuren TEKST: Jules Hameleers | Emma van Zundert

Nood aan een babbel?

Praat erover