"Er werd een Facebookgroep opgericht over mij, vol haatberichten" | Floor (20)

In het eerste middelbaar ben ik zwaar gepest geweest. Sociale media was net volop de opgang aan het maken, en dat had ook een effect op de manier waarop de pesters te werk gingen. Er werd een facebookgroep opgericht over mij, vol met haatberichten. Er zaten zelfs mensen in die ik niet eens kende, maar "ze bleven lid omdat Floor toch heel lelijk is".

Dit jaar heeft een enorme impact gehad op mijn leven. Ik ben na het eerste middelbaar van school veranderd. Op mijn nieuwe school had ik wel het gevoel dat de leerkrachten er voor mij waren, wat ik niet had op de vorige school. Daar werd ik aan mijn lot overgelaten.

Op de nieuwe school vond ik beetje bij beetje mijn plekje, maar een jaar na de verandering bleek dat het pestverleden een grotere impact had gehad op mij dan ik had verwacht. Ik ging hulp zoeken op school en vond veel steun daar. Op termijn verwezen zij me door naar een psycholoog. Dat klonk eng als 13 jarige, maar achteraf bekeken is dit één van de beste beslissingen in mijn leven geweest.

Jammer genoeg waren de wekelijkse gesprekken niet genoeg, en er volgde al vrij snel een opname in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Je kan je voorstellen, dat als het woord "psycholoog" al eng klonk, dit helemaal angstaanjagend was. Ik besefte echter wel dat hulp zoeken het juiste ding was om te doen.

Hulp vragen maakt je niet zwak, maar juist ontzettend sterk!

Floor, 20 jaar

De opname heeft me goed voort geholpen, de leefgroep werd echt mijn tweede thuis. Na de 8 weken opname ging ik terug naar mijn psycholoog, na een jaar bleek ik nog te diep te zitten, of zeg maar terug heel diep te zitten. Een tweede opname werd gepland. Ik voelde me er opnieuw meteen thuis, de hulpverleners daar waren letterlijk en figuurlijk mijn reddende engelen.

Nu, 3 jaar later, sta ik veel sterker dan voordien. Het leven is nog steeds met ups en downs, maar dat is 1 van de vele dingen die ik geleerd heb. Je kan niet altijd gelukkig zijn, niemand is altijd gelukkig. Het leven is met vallen en opstaan.

Ik heb ook geleerd om alles stap voor stap te bekijken en niet te veel te willen bereiken op korte termijn. Dit is nog steeds soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik blijf hierin geloven.

Waar ik voor wil staan met mijn verhaal, is het feit dat hulp zoeken meer dan oké is! Je hoeft niet bang te zijn om naar de psycholoog te gaan, of op school hulp te vragen. Hulp vragen maakt je niet zwak, maar juist ontzettend sterk!

De quote die mij heel erg heeft geïnspireerd, en die ik anderen nu graag wil meegeven: "If you stand at the end of the cliff, jump to fly not to fall." YOU DO YOU xxx

Meer weten over cyberpesten?

FOTO: Farn Saetia

Nood aan een babbel?

Praat erover