Moet ik antwoorden op vragen van de politie?

Nee, als de politie je ondervraagt als verdachte hoef je niet steeds te antwoorden op de vragen. Wanneer je getuige bent ligt dit iets anders.

Verdachte

Als verdachte of beklaagde hoef je niet te antwoorden op vragen van de politie. Niemand kan je verplichten om te antwoorden of een verklaring af te leggen. Dit komt doordat je volgens artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zwijgrecht hebt.

De politie kan je niet dwingen om anderen bij naam te noemen of om een bekentenis af te leggen. Gebeurt dit wel? dan kan je een klacht indienen.

Als verdachte hoef je ook niet per se de waarheid te vertellen tijdens een verhoor. Liegen is niet strafbaar.

Moet je uiteindelijk voor de rechter verschijnen? Dan kan die in zijn beslissing rekening houden met het feit dat je geen vragen hebt beantwoord. Dit door een vermoeden van schuld. Dat je (bepaalde) vragen niet hebt beantwoord mag wel nooit leiden tot een zwaardere straf.

Heb je alle vragen van de politie beantwoordt en goed meegewerkt? Dan kan dit ook een reden zijn voor de rechter om juist een lichtere straf op te leggen.

Getuige

Voor vele feiten ben je verplicht je te melden als getuige. Bijvoorbeeld voor misdrijven tegen mensen (bv. een aanval op straat), eigendommen (bv. diefstal) of tegen de openbare veiligheid (bv. een aanslag).

Als getuige moet je de waarheid vertellen. Een valse getuigenis afleggen, is strafbaar wanneer je dit volhoudt tot in de rechtbank. Heb je gelogen? Dan verander je je verklaring tegenover de politie dus nog best voor je in de rechtbank staat.

Ben je jonger dan 15 jaar? Dan leg je geen eed af in de rechtbank. Ben je 15 jaar of ouder? Dan moet je een eed afleggen voor je mag getuigen. Je moet beloven de gehele waarheid en niets dan de waarheid te zeggen. Leg je in de rechtbank een valse getuigenis af? Dan kan je hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

FOTO: Riccardo Mion

Nood aan een babbel?

Praat erover