Waar moet de minister van jeugd werk van maken?

Meer aandacht voor kinderen en tieners hun mentale gezondheid. Er is al verbetering in vergeleken met een paar jaar geleden, maar er is zeker nog veel ruimte voor verbetering. Ik zelf heb mij 3 jaar heel slecht in mijn vel gevoeld en durfde hier nooit over te praten. Nu nog steeds voel ik me vaak heel slecht en praat ik er niet over, want ik wil anderen niet lastigvallen. Ik weet dat dit slecht is maar durf niet naar mijn ouders of vrienden te gaan. Het praten over mijn eigen problemen laat mij ook altijd heel egoïstisch en slecht voelen, want er zijn ergere en belangrijkere dingen in het leven.

K, 14 jaar

Meer aandacht voor hoogbegaafdheid!!

Lise, 14 jaar

Het leven van een verder studerende student en lessen op campus. Het middelbaar was geen leuke periode, zeker de twee laatste jaren niet. We hebben letterlijk niets gehad. Enkel lessen thuis en enkele op school. Eindelijk afgestudeerd en op naar het nieuwe avontuur van verder studeren. De eerste maanden waren leuk. Naar de aula gaan, nieuwe dingen leren, mensen ontmoeten en uitgaan. Na een lange tijd weer leuke dingen doen. Toen ze aankondigde dat het uitgaansleven plat werd gelegd, was het nog oké omdat ik toch nog naar school kon gaan. Nu dat niet meer zo is en alles online te doen is, zit ik net als zovele vast thuis achter onze computer. We zijn jong en niet gemaakt om 6 tot 8 uur achter een computer alleen te zitten. De routine om naar school te gaan, samen met studiegenoten pauzes door te brengen en het menselijk contact wordt heel hard gemist.

A, 18 jaar

Ik vind het belachelijk hoe wij studenten van de hoge school genegeerd worden. De politiekers zouden zich mogen schamen. Ik zit al maanden thuis, alleen. Geen sport, geen hobby, totaal geen fysiek contact gehad met mijn klasgenoten, leerkrachten. Ik doe een praktische richting waarbij ik zo goed als geen fysieke lessen heb kunnen bijwonen. Denk je dat gewoon toekijken via een schermpje een goede opleiding is om hier onze job mee te kunnen doen later? Ik zit er volledig door, en ben lang niet de enige. Kinderen tot 13 mochten tot nu toe nog bijna alles doen wat ze normaal doen, terwijl we goed genoeg wisten dat zij het virus ook doorgeven. Waarom is hun welzijn belangrijker dan het onze? We zitten in een fase waar we gevormd moeten worden om een job te doen voor de rest van ons leven, maar dat is blijkbaar niet belangrijk genoeg. Bij nieuwe maatregelen komen wij weeral niet aan bod. Geloof het of niet, maar ik zou het ook kunnen gebruiken om weer eens te kunnen sporten met vrienden die ik al veel te lang niet meer gezien heb. Het is niet alleen noodzakelijk om kleine kinderen te laten sporten, maar ook voor ons! Het liefst zou ik de politiekers nog even uitschelden, maar ik zal het hierbij laten.

{Empty}, 18 jaar

Ik vind dat er meer aandacht mag zijn voor de impact van de Corona crisis op de mentale gezondheid van jongeren. Ik vind ook dat er rekening mee gehouden moet worden in bv het onderwijs.

Broodkruimels, 17 jaar

Ik vind mijn eigen leven erg aangenaam en ik hoef niet per se iets anders of beters te hebben, maar ik heb meerdere kleine kinderen in mijn familie en ook een speeltuin vlakbij. Daar gaan de kleinere kinderen in mijn familie vaak naartoe, maar dat is daar helemaal niet zo veilig. Dan moet je ze altijd in het oog houden en dat is niet fijn. Ik heb zelf ook al eens in de kinderjeugdgemeenteraad van mijn gemeente gezeten en dit punt aangehaald, maar er is niks mee gedaan.

Anoniem, 11 jaar

Kinderen die 18 geworden zijn, worden aan hun lot overgelaten en slapen op straat! Voor hen moet er een vervolgopvang zijn, wat nu zeker niet het geval is. Een advocaat als bewindvoerder aanstellen is wel zo dom! Die doen echt niets voor die kinderen en ze kunnen dan verder nergens terecht met hun problemen. Echt schandalig.

Zarina, 16 jaar

Meer begeleiding voor kinderen met ADHD.

Kat, 14 jaar

Ik vind dat de minister er dringend dient voor te zorgen dat psychologische hulp toegankelijker is en sneller terugbetaald kan worden. Niet alleen voor jongeren maar voor iedereen die hulp nodig heeft. Partena betaalt nu bijv. 20 euro terug voor max 6 sessies (per jaar) bij een psycholoog voor jongeren tot 18 jaar en nadien niets meer. In coronatijden is zoiets onbegrijpelijk! En dan te weten dat vele medische zorgen een psychologische grondslag hebben....Dom!!

fluovest, 18 jaar

Ik vind dat er veel strenger moet toegekeken worden op de verregaande verengelsing in ons onderwijs. Ik erger mij enorm aan het feit dat wanneer je een richting volgt met uitzicht op een job in Vlaanderen toch nog Engelstalige vakken krijgt. Ook wordt er in communicatie steeds meer Engels gebruikt, al dan niet via onnodige leenwoorden om een boodschap "cool" te maken voor de jeugd. Ik kan u verzekeren dat de meeste jongeren hier met rollende ogen op reageren. Weg met het Engels voor niet puur onderwijzende doeleinden! Opnieuw meer aandacht voor het Nederlands!

Brahim, 18 jaar

Ik vind dat er meer aandacht mag gaan naar school. Kinderen, jongeren hebben geen zin meer om naar school te gaan. De oorzaak: kinderen worden gepest, er wordt massaal veel ruzie gemaakt in een klasgroep, er is heel veel sociale druk op de jongeren. Er worden leerlingenbegeleiding ingeschakeld maar daardoor wordt niet ingegrepen, als je wilt babbelen moet je een afspraak maken voor een week later omdat ze continu in vergadering zijn. De problemen binnen een klasgroep worden niet aangepakt door leerlingenbegeleiding en CLB waardoor de dingen escaleren en er binnen en buiten school verbaal en fysiek gevochten word. Maar wij als jeugd krijgen altijd de schuld terwijl de bevoegde personen niet ingrijpen. Er wordt te weinig aandacht aan gegeven. De mentale gezondheid van kinderen en jongeren wordt heel vaak bepaald door de gebeurtenissen op school.

R, 18 jaar