Wat als mijn ouders me niet naar school laten gaan?

Elke jongere heeft recht op onderwijs! In Belgiƫ is er van 6 tot 18 jaar leerplicht, maar geen schoolplicht. Je bent dus verplicht om te leren, maar niet om naar school te gaan. Dat geldt voor alle jongeren, ook voor:

  • jongeren met een andere nationaliteit
  • jongeren zonder officiĆ«le verblijfspapieren
  • jongeren van wie de ouders geen vaste verblijfplaats hebben
  • topsporters
  • en in de meeste gevallen ook voor jongeren met een handicap.

Wanneer je in een school bent ingeschreven ben je wel verplicht er ook aanwezig te zijn. Een schooljaar in het secundair onderwijs loopt van 1 september tot 30 juni. In het secundair onderwijs kan het zijn dat je ook tijdens de vakanties stage moet doen.

Je ouders mogen je thuis lesgeven, ze moeten dat wel melden aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten en een verklaring van huisonderwijs ondertekenen. Om een diploma te halen leg je dan examens af bij de Examencommissie.

Tot je 18de verjaardag hebben jouw ouders het recht om te kiezen wat je studeert en op welke school. Uiteraard overleggen ze hiervoor met jou om te weten waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Als jouw ouders je niet naar school laten gaan en ze je ook niet thuis lesgeven, dan overtreden ze de wet. Ze kunnen dan opgeroepen worden voor de politierechtbank.

Zeker als er sprake is van misbruik: bijvoorbeeld als je ouders je thuishouden om te werken. Neem in dit geval contact op met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Zie het blokje Praat Erover.

Nood aan een babbel?

Praat erover