Wat als mijn ouders me niet naar school laten gaan?

Ben je in een school ingeschreven? Dan ben je verplicht om ernaartoe te gaan. Een schooljaar in het secundair onderwijs loopt van 1 september tot 30 juni. In het secundair onderwijs kan het zijn dat je ook tijdens de vakanties stage moet doen.

Ben je niet in een school ingeschreven? Je ouders of voogden moeten je niet naar school laten gaan, maar dan moeten ze je wel thuis lesgeven. Tussen 6 en 18 jaar heb je leerplicht: je bent verplicht om te leren, maar niet om naar school te gaan.

Laten ze je niet naar school gaan en krijg je ook thuis geen les? Dat is strafbaar. Je ouders of voogden kunnen dan opgeroepen worden voor de politierechtbank. Je kan ook zelf naar de politie stappen of contact opnemen met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat.

Zeker als er sprake is van misbruik: bijvoorbeeld als je ouders of voogden je thuishouden om te werken. Neem dan contact op met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Zie het blokje Praat Erover.

Wat als ik thuis les krijg?

Krijg je thuis les? Dan moeten je ouders of voogden dat melden aan het Agentschap voor Onderwijsdiensten en een verklaring van huisonderwijs ondertekenen.

Om een diploma te halen leg je dan examens af bij de Examencommissie.

Mag ik zelf kiezen of ik naar school ga of thuis les krijg?

Nee, jammer genoeg niet. Tot je 18de verjaardag hebben jouw ouders of voogden het recht om te kiezen wat je studeert en op welke school.

Uiteraard overleggen ze hiervoor met jou om te weten waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Ga je niet akkoord met hun keuze? Ga dan met hen op een rustige manier in gesprek. Helpt dat niet? Neem dan contact op met Awel.

Wie heeft er allemaal leerplicht?

De leerplicht geldt voor alle jongeren tussen 6 en 18 jaar, ook voor:

  • jongeren met een andere nationaliteit
  • jongeren zonder officiĆ«le verblijfspapieren
  • jongeren van wie de ouders geen vaste verblijfplaats hebben
  • topsporters
  • en in de meeste gevallen ook voor jongeren met een handicap

Nood aan een babbel?

Praat erover