Mijn lief wil niet praten over onze problemen. Wat nu?

Problemen uitpraten is niet gemakkelijk. Het kan dat je lief niet over problemen wil praten omdat die het akelig vindt, niet weet hoe het moet, of misschien zelf helemaal geen probleem ziet.

Moet je erover praten?

  • Heeft het probleem weinig invloed op jullie relatie? Dan kan je eventueel je hart luchten bij vrienden met wie je goed kan praten.
  • Verzuurt het probleem je relatie als jullie het niet bespreken? Dan dring je best aan bij jouw partner om je vraag ernstig te nemen.

Zo kan je een gesprek met jouw lief aanpakken:

1. Bereid je goed voor

Zorg dat je zelf duidelijk weet wat je wil zeggen en schrijf de belangrijkste ideeën op. Probeer het bij één onderwerp te houden.

Sta ook stil bij wat je verwacht van het gesprek. Wat is je uiteindelijke bedoeling met het aangaan van dit gesprek?

2. Stel een concreet moment en een concrete plaats voor

Het liefst op een rustige plek waar jullie niet gestoord worden, en wanneer jullie genoeg tijd hebben.

3. Start het gesprek op een zachte manier

Zonder kritiek te geven of aan te vallen, zonder je op voorhand af te sluiten. “Ik wil graag even met je praten over iets waar ik het moeilijk mee heb.”

Vertel je partner wat je bedoeling is met dit gesprek: “Ik wil graag met je praten om het samen fijn te hebben in onze relatie.”

Probeer op voorhand een aantal afspraken te maken: bijvoorbeeld dat je eerst helemaal wil uitspreken en dat ook jij de ander niet zal onderbreken. Dat je ook echt zal luisteren naar wat de ander zegt. Dat als het gesprek niet goed loopt, jullie het zullen onderbreken en op een later moment verder zullen zetten. Dat je serieus genomen wil worden en je de ander ernstig zal nemen.

4. Vertel je verhaal of stel je vraag

Wees duidelijk en concreet over wat je denkt, voelt en wil en spreek vanuit jezelf: “Ik denk…, ik voel…, ik wil…”

Luister naar wat de ander te vertellen heeft en probeer ook hun standpunt te begrijpen. Dat wil niet zeggen dat je het er mee eens moet zijn, wel dat je probeert te begrijpen waarom die het anders ziet. Zo is er meer kans dat de ander ook voor jouw standpunt zal openstaan.

Kijk naar hoe het gesprek verloopt en benoem wat je voelt. Voel je weerstand? Probeer dat dan eerst uit te klaren voor je verder gaat. “Ik heb het gevoel dat je op dit moment niet echt met mij wil praten? Klopt dat?”

Wanneer jij of je partner zich overspoeld voelen door emoties (boosheid, verdriet, frustratie…) moet je eerst de tijd en ruimte nemen om kalm te worden. Spreek een time-out met elkaar af en ga iets anders doen waardoor je gedachten verzet worden.

5. Vraag eventueel iemand die jullie beiden vertrouwen om het gesprek te helpen voeren

Het is best mogelijk dat een gesprek niet meteen lukt of goed loopt. Zelfs bij de beste koppels raakt een conflict niet altijd meteen uitgeklaard.

Misschien ken je wel iemand die jullie kan helpen? Kies iemand die jullie allebei vertrouwen.

6. Sluit het gesprek af

Check of je elkaar goed begrepen hebt. Je kan dit doen door het gesprek in een paar zinnen samen te vatten.

Bespreek even kort wat jullie van het gesprek vonden en bedank de ander voor het gesprek. “Ik ben blij dat ik je dit heb kunnen vragen en dat je geluisterd hebt. Bedankt!”

Geef elkaar de kans om te bekomen van een inspannend gesprek. Ga wat sporten of doe iets waarbij je de spanning wat kan laten wegvloeien.

Als het niet liep zoals je had gehoopt en het gesprek niet wilde lukken, zoek dan een steunfiguur. Dat is iemand uit je familie, een leerkracht, de ouders van een vriend, een buur… die naar je kan luisteren, die je begrijpt.

Als jullie elkaar doorheen het gesprek ‘gekwetst’ hebben, geef de ander dan erkenning voor de kwetsuur zodra de grootste emotie eraf is: “Sorry dat ik je gekwetst heb.”

Blijft je lief weigeren om over belangrijke problemen te praten? Dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.

FOTO: Milan Popovic

Nood aan een babbel?

Praat erover