Ik voel me soms verstikt door mijn lief. Wat kan ik daaraan doen?

Mensen verschillen in hoeveel aandacht ze willen geven aan en krijgen van hun partner. Het is normaal dat koppels op zoek moeten naar een goed evenwicht hierin. Hoe je hierover een goed gesprek voert, lees je hier. De verschillen mogen echter niet te groot zijn. Als jij je verstikt voelt in je relatie, is er misschien meer aan de hand:

  • Het kan zijn dat jouw partner erg jaloers, controlerend of claimend gedrag stelt. Als je partner jouw grenzen ernstig overschrijdt, raden we je aan de relatie te verbreken.
  • Anderzijds kan het ook zijn dat jij het moeilijk hebt om in een relatie te zijn en dat je elke vorm van nabijheid als een aanslag op jouw vrijheid ervaart. Soms zijn mensen ‘vermijdend’ geworden door ervaringen die ze in andere belangrijke relaties hebben opgedaan. Anderen hebben er de genen voor. Het kan in ieder geval de moeite lonen -eventueel met hulp van een therapeut- te begrijpen wat dit betekent voor jouw relatie. Het goede nieuws is dat je hieraan kan werken.

Zijn de verschillen tussen jullie op dit vlak erg groot? Dan moet je wellicht harder werken aan je relatie. Mogelijk is het beter de relatie te verbreken.

Nood aan een babbel?

Praat erover