Mijn vrienden begrijpen niet dat ik veel problemen heb. Wat nu?

Het is erg jammer als je geen zorgeloze jeugd hebt. Als er in je leven dingen gebeuren die je erg verdrietig, boos of ongelukkig maken.

Er is veel ruzie thuis, je ouders gaan scheiden, je broer is heel erg ziek, jullie leven in armoede, … Je hebt problemen op school. Misschien moet je je jaar overdoen.

Of je bent schoolmoe: nog zoveel jaren op de schoolbanken! Een nachtmerrie. En altijd ruzie met die leerkrachten! Je voelt je niet goed in je vel. Iedere dag die sombere gedachten. Wat heeft het nog voor zin?

Problemen komen vaak samen

Het probleem met problemen is dat ze vaak samenkomen:

 • Je hebt problemen thuis
 • En dan krijg je problemen op school omdat je je niet kan concentreren
 • Dan zijn je ouders weer boos om je slechte punten
 • Leerkrachten beginnen te zeuren
 • En je vrienden, die begrijpen dat niet! Krijg je nog ruzie met je vrienden ook!

Ja, dat is echt een rot gevoel. Je kan je behoorlijk in de steek gelaten voelen. Of erg gekwetst. Wat nu?

Vind iemand die jou wel begrijpt

Eerst en vooral moet jij iemand vinden die jou wél begrijpt, die wél naar jou kan luisteren en die jou eventueel kan helpen om bepaalde problemen aan te pakken.

Eerlijk? Dat is beter een volwassene dan een leeftijdsgenoot. Waarom?

 • Als je vrienden geen gelijkaardige problemen hebben, dan kan het écht moeilijk zijn voor hen om te begrijpen hoe jij je voelt. Ze willen het misschien wel, maar ze kunnen het niet.

 • Het kan ook dat ze jou wel wíllen helpen, maar niet weten hóé. De problemen zijn te veel, te groot, te zwaar … Dan voelen ze zich machteloos. En dat is geen fijn gevoel.

 • Opgelet: hier komt een pijnlijke boodschap! Wie problemen heeft en zich somber voelt, is jammer genoeg niet altijd fijn gezelschap.

  • Natuurlijk moet je je hart eens kunnen luchten bij je vrienden! Je hoeft ook helemaal niet te doen ‘alsof’. Je mag je best eens slecht in je vel voelen, ook bij je vrienden.

  • Maar zorg dat je niet chagrijnig of onvriendelijk of gemeen tegen hen doet. Zeker als zij niet de oorzaak van jouw problemen zijn. Als je dat wel doet, dan kan het zijn dat je vrienden afstand van je nemen.

Dus, zoek eerst hulp bij een volwassene om je beter in je vel te voelen:

 • Misschien heb je ergens een familielid of een buur, een coach op de club, een leerkracht op school, een leider in de jeugdbeweging … Iemand die je kan vertrouwen. Iemand aan wie jij je problemen kunt vertellen.

 • Toegegeven, het is soms moeilijk om je problemen te vertellen aan iemand die je kent. Je kan gelukkig ook anoniem en gratis hulp zoeken, bijvoorbeeld bij het CLB, het JAC of TEJO. Zij kunnen je ook een tijdje begeleiden tot het goed genoeg gaat.

Je hebt iemand gevonden die je kan helpen?

Dan gaat het waarschijnlijk ook vanzelf weer beter met je vrienden. Er valt een last van jouw schouders. Je voelt je niet meer de hele tijd ongerust of ongelukkig.

Ook bij je vrienden is er een beetje opluchting. Oef! Er is iemand die jou helpt! Ze kunnen nu misschien beter luisteren, want het machteloze gevoel is weg. En er zijn ook weer meer fijne en blije momenten met elkaar omdat jij je beter in je vel voelt enz.

Nee, je voelt je nog erg gekwetst door hen?

Nood aan een babbel?

Praat erover