StuBru's Flowjob met Katrin Swartenbroux. Hoe leer ik mijn grenzen kennen en andere FAQ's?

In StuBru's Flowjob delen @flowindey en @fakeplasticruby hun ervaringen met seks.

Gek woord gehoord? Lees hier wat het wil zeggen!

Zit je met vragen? WAT WAT en Sensoa antwoorden hieronder!

Vanaf wanneer ben je een slet?  

Een man die veel bedpartners heeft gehad, daar wordt vaak naar opgekeken. Terwijl we een vrouw die veel seks heeft zien als slet. Dat is niet oké.  

Vergeet je sletvrees. Het maakt niet uit hoeveel bedpartners je hebt gehad. Doe vooral waar je je goed bij voelt en met respect voor de ander.  

Ik ben nogal een controlefreak. Hoe kan ik me tijdens seks toch overgeven aan het moment en wat controle loslaten?  

Controle opgeven lukt alleen als je je veilig voelt bij de persoon waarmee je seks hebt. Denk na over waarom je het moeilijk vindt om controle los te laten. Waar heb je schrik voor? Dat de ander je niet leuk of mooi genoeg vindt? Dat hij of zij over je grenzen gaat of zal verlaten? Bespreek dit met je partner. 

Heb je die controledrang ook in andere aspecten van je leven? Hoe komt dat? Als je er zelf niet uitgeraakt, kan je altijd terecht bij een psycholoog. Die kan je helpen om je controledrang te begrijpen. 

Wanneer vertel ik over mijn psychische problemen aan mijn partner?  

Dat bepaal je helemaal zelf. Sommige mensen spelen graag direct open kaart, anderen vinden het leuk om niet direct een stempel te krijgen en vertellen het na twee dates, of na een paar maanden, zoals Katrin.  

Sowieso zijn psychische problemen een deel van jou. Het vertellen kan je partner ook helpen om er beter mee om te gaan. Vertel wat je nodig hebt van je partner als je je slecht voelt. Helpt goede raad of werkt dit averechts en wil je gewoon je gevoelens even kwijt? 

Lees ook deze getuigenissen over daten met psychische problemen in Vice.  

Is het een goed idee om je partner mee te nemen naar je therapeut?  

Zeker. Als je partner meegaat, begrijpt die beter wat er aan de hand is en hoe jij jouw proces doormaakt. Een therapeut kan ook ruimte maken om dingen te vertellen die anders moeilijk zijn om te vertellen.

Je partner wil graag meegaan en jij ziet dat zitten? Vraag dan zeker eens aan de therapeut of dat kan.  

Ik vind het moeilijk om mij bloot te geven aan mijn partner. Zowel fysiek als mentaal. Hoe pak ik dit stap voor stap aan?  

Een nieuwe relatie is altijd spannend. Je kent elkaar nog niet zó goed en je wil natuurlijk goed overkomen. Hey, jij bent ook maar een mens met keiveel talenten, maar wellicht ook een paar gebreken.   

Wees vooral jezelf. De ander is wel op joú verliefd geworden, niet op iemand anders. Dus doe je ook niet anders voor dan je bent.  

Leer elkaar kennen. Praat genoeg met elkaar over wat je bezighoudt en hoe je je voelt, geef ook de negatieve gevoelens een plaats. Geef aan wat jij wel wilt en wat je leuk en minder leuk vindt. En respecteer de grenzen van je lief.  

  

Beïnvloedt een depressie je libido?  

Een depressie ontregelt alle lichamelijke systemen, dus ook seks. Door een verminderde hersenactiviteit, kan je je vermoeider of hopeloos voelen of een totale desinteresse hebben in seks. Je libido ziet daar dus vanaf. Daarnaast hebben sommige antidepressiva ook invloed op je libido. Veranderen van medicatie kan helpen. Praat erover met je arts. 

Sommige mensen met depressieve gevoelens behouden wel hun normale seksleven en vinden er troost in. Sommige koppels gaan anders beginnen vrijen, met meer aandacht voor intimiteit en een diepere emotionele connectie. 

Hoe voelt een depressie?  

Vermoeid zijn, je waardeloos voelen, niet kunnen genieten van dingen die je daarvoor wel leuk vond. Deze en heel wat andere signalen wijzen op een dip. Wanneer dit lang aanhoudt, heb je misschien een depressie.  

Ik word niet nat. Wat kan ik doen?  

Die vraag hebben we al beantwoord bij de aflevering van Christina. Maar kom, omdat jij het bent, herhalen we het hier:  

Het is belangrijk om je goed te ontspannen. Neem vooral tijd voor het voorspel, varieer en experimenteer of probeer een glijmiddel op waterbasis.    

Meer over pijn bij het vrijen.

Geen zin in seks, maar mijn lief wel. Moet ik mijn lief plezieren door toch mee te doen?  

Je moet niets doen waar je geen zin in hebt. Ga niet over je grens om je partner te plezieren. Je hoeft geen seks te hebben, maar misschien heb je wel zin om te knuffelen of te strelen?  

Een verschil in libido kan soms wel wegen op een relatie. Diegene met een laag libido voelt zich misschien schuldig dat die niet vaker wil. En de persoon die vaak seks wilt, kan gefrustreerd geraken.  

Praat erover met je partner:  

  • Zou degene die minder zin heeft meer zin kunnen krijgen als de seks meer was afgestemd op de verwachtingen?     

  • Zou degene die meer zin heeft zich minder gefrustreerd voelen als die op een andere manier aandacht kreeg?  

Meer tips krijg je op Allesoverseks.be.  

Zijn er andere vormen van intimiteit dan seks? Is seks de enige manier om intiem te zijn met elkaar?  

Zoenen, knuffelen, kopjes geven als je wil, dat zijn allemaal manieren van intiem te zijn met elkaar. Intimiteit krijg je niet alleen door seks.  

Er is ook emotionele intimiteit. Die krijg je door je gevoelens met elkaar te delen.  

Is orale seks vies?  

Dat is voor iedereen anders. Pijpen en beffen: de ene doet het graag, de ander krijgt het liever. Of je houdt van allebei of helemaal niets. Dat hangt van persoon tot persoon af. Praat met je partner over wat je lekker vindt.  

Wordt seks anders naarmate je ouder wordt?  

Ja hoor, je leven verandert en jij verandert. Je leert misschien iemand nieuw kennen en wordt (opnieuw) verliefd. Als je een relatie hebt, verandert of verdwijnt die misschien ook na een tijdje.

Je hebt korte en langere periodes waarin je meer of net minder zin hebt. Misschien heb je een tijdje geen fut meer voor seks door stress op het werk, je huishouden en kinderen. Of misschien staat je hoofd er niet naar door een overlijden van een dierbare of een chronische ziekte.

En op je 80ste doe je geen acrobatische standjes meer, maar kan er nog wel plaats zijn voor rustigere vormen van seks en intimiteit.  

Iedere persoon en ieder koppel gaat verschillend om met deze veranderingen. Eén gouden tip: blijf praten met je partner. 

Mijn lief gaat door een moeilijke periode. Hoe kan ik een steun zijn?  

Wees er voor je lief. Probeer samen leuke dingen te doen. Luister naar je partner.   

Draag je veel zorg voor je lief? Dan kan dat ook zwaar zijn. Zorg ook voor jezelf. Ga sporten, zoek vrienden op en praat met hen over hoe je je voelt. Of in tijden van corona: ga in een andere ruimte zitten, neem een bad, of doe een skypecall met vrienden en praat met hen over hoe je je voelt.

Mijn lief heeft geen zin in seks, maar ik wel. Wat kan ik doen?  

Probeer de ander in de mood te brengen. Als je weet wat je partner opwindt, kan je daar op inspelen.  Maar doe dit altijd met respect voor de ander. Gaat je partner hier niet op in, dring dan niet aan. Wil de ander geen seks? Dan aanvaard je dit best gewoon. 

Wat voor sommige koppels helpt is om je seks in te plannen. Dat klinkt raar omdat we seks verbinden aan spontaniteit. Maar je maakt dan tijd voor elkaar, schept de juiste sfeer, geeft extra aandacht aan elkaar, enz.

Let op: dat je seks inplant, betekent niet dat je dan seks moét hebben

Waar moet ik op letten als ik glijmiddel koop/gebruik?  

Er zijn verschillende soorten glijmiddel, met allemaal hun voor- en nadelen. Vaseline, zeep, baby-, olijf- of andere oliën gebruik je beter niet als glijmiddel. Die doen het condoom sneller scheuren.  

Hoe leer ik mijn eigen grenzen kennen?   

Wanneer je nog niet zo veel ervaring hebt, is het moeilijker om te weten waar voor jou de grens ligt. Wanneer had je in het verleden het gevoel dat er iemand over je grens ging?   

  • Wat deed die dan?   

  • Wat voelde je?  

  • Wat vertelde je lichaam?  

  • Welke gedachten had je?  

Weet dat grenzen heel persoonlijk zijn. Wat voor jou niet goed voelt, kan voor een ander best oké zijn. Maar jouw wensen en noden zijn evenveel waard dan die van de ander.  

Niet zeker? Ga stap voor stap. Wanneer je iets niet fijn vindt, geef het dan direct aan.  

Speel de FlirterTwister van Allesoverseks.be om je eigen grenzen beter te leren kennen.  

  

Ik dacht dat ik zin had in seks. We zijn begonnen met kussen en meer en eigenlijk wil ik het toch niet. Kan ik nog nee zeggen?  

Tuurlijk. Je moet helemaal niets doen wat je niet wilt. Het is niet omdat je zin hebt in zoenen, dat je dan automatisch seks moet hebben. Vertel dit duidelijk aan je partner.

Spreek vanuit je gevoel:  

“Ik dacht dat ik zin had in seks, maar ik voel het nu niet meer. Zullen we gewoon wat knuffelen?”  

Lees meer over Seks en Grenzen op Allesoverseks.be.   

Bekijk ook dit grappige, maar duidelijke filmpje over toestemming. Zo simpel als thee! 

Moeten ik en mijn partner altijd nieuwe standjes uitproberen?  

Niks moet. Als je een paar standjes hebt waar je je goed bij voelt, hoef je helemaal niets nieuws te proberen.

Maar ben je toe aan iets anders, dan zijn er verschillende manieren om je seksleven te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld ook door het eens op een andere plaats te doen. Of door een seksspeeltje te kopen.  

Is het normaal dat ik een kotsneiging krijg tijdens het pijpen?   

Als je kotsneigingen krijgt omdat je pijpen vies vindt, doe het dan gewoon niet. Het kan ook zijn dat je kotsneigingen krijgt omdat de penis te diep in de mond gaat. Hoe verder vanachter in je keel iets gaat, hoe meer je lichaam een braakreflex zal krijgen. 

Allesoverseks heeft nog meer pijptechnieken. 

Ik wil graag masturberen. Hoe begin ik daaraan?

Allesoverseks legt je alles uit over masturberen als man en vrouw.   

Wat is het verschil tussen een vibrator en een dildo?  

Een dildo is een seksspeeltje dat niet trilt of vibreert, een vibrator doet dat wel.  

Beide heb je in verschillende vormen en maten.   

  

Lees meer over seksspeeltjes op Allesoverseks.be.  

Blijkbaar staat de aubergine emoji voor een piemel. Wat zijn andere sexy emoji's?

De perzik ken je wellicht ook wel. Maar om jouw seksuele fantasieën duidelijk te maken, kan je nog heel wat andere emoji-combinaties maken. Flair schreef een handleiding sexting met emoji’s. Verhelderend! 

Hoe weet ik of mijn foef strak is? Worden vagina’s dan ooit slap? 

Als je nog niet bent bevallen is je vagina sowieso strak, je hoeft daar niets voor te doen. Zeker als je nog weinig of geen seks hebt gehad, kan het zijn dat je bekkenbodemspieren te hard zijn opgespannen, bijvoorbeeld omdat je zenuwachtig bent. Effe chillen dus, zorg ervoor dat je voldoende opgewonden en vochtig bent voor je overgaat tot penetratie.

Als je al wel bent bevallen, kan het zijn dat je bekkenbodemspieren zijn uitgerokken, gescheurd, of doorgesneden tijdens de bevalling. In dat geval kunnen bekkenbodemspieren helpen om je vagina opnieuw strakker te doen aanvoelen en bijvoorbeeld ongewenst urineverlies tegen te gaan.

Mijn lief en ik zijn uit elkaar. Moet ik de naaktfoto’s van mijn ex verwijderen? 

Het is wel verstandig wat Katrin en haar ex deden. Jij wil wellicht ook niet dat die foto’s een eigen leven gaan leiden. Dus kan je best allebei elkaars nudes deleten. Deel het bewijsje met je ex en iedereen is gerust. Daarbij, je wil toch niet dat je nieuw lief de foto’s vindt en zich vragen gaat stellen?

Bekijk de andere afleveringen van Flowjob.

FOTO'S: StuBru - Flowjob