Wat zegt de wet over seks?

Jij en je partner willen ? Gelijk heb je, als je je er allebei klaar voor voelt. Maar weet dat je bepaalde dingen niet mag volgens de wet.

1. Seks onder dwang of met geweld is altijd strafbaar. Terecht. Het is jouw lijf. Jij bepaalt wat je er mee doet. Nee is nee.

2. Ben je jonger dan 16 jaar? Is je partner jonger dan 16? Of zijn jullie allebei nog geen 16? Dan mogen jullie volgens de wet nog geen seks hebben. Voelen jullie je er allebei klaar voor en zijn jullie allebei ongeveer even oud? De kans is klein dat iemand jou hiervoor gaat aanklagen.

3. Foto’s van blote borsten, of piemels doorsturen via Whatsapp? Naaktbeelden van iemand doorsturen zonder toestemming van de persoon op de foto is altijd strafbaar. Zelfs als je de foto zelf via-via hebt ontvangen.

4. Aan minderjarigen oneerbare afbeeldingen, teksten of voorwerpen laten zien, mag ook niet. Er is echter geen vaste omschrijving van oneerbaarheid, dus de rechter zou hierover moeten beslissen geval per geval.

5. Als je seks hebt in een bos, op het strand, in een openbaar toilet of op een andere publieke plaats, kan je gestraft worden voor openbare zedenschennis. Wil je het risico toch nemen? Zorg dan dat je niet gezien wordt.

6. Je mag geen mensen bespieden, filmen of fotograferen zonder hun toestemming wanneer ze zich omkleden, wassen, naakt zijn, naar het toilet gaan, seks hebben, enz.

7. Je mag niet in het openbaar je geslachtsdelen aan anderen laten zien, buiten op plekken die daar specifiek voor zijn ingericht, bijv. sauna's of nudistenstranden.

Nood aan een babbel?

Praat erover