Wat is een tienerpooier?

Een tienerpooier is iemand die zich eerst gedraagt als je lief, maar je daarna dwingt of chanteert om seks te hebben met andere mensen voor geld.

Elke tienerpooier heeft een eigen manier van werken, maar het proces is meestal hetzelfde:

  1. Zoeken: de tienerpooier spreekt je aan, bijvoorbeeld in het park, aan de schoolpoort of op sociale media en wil je vriend of lief worden.
  2. Inpalmen: eerst krijg je veel aandacht of zelfs cadeautjes. Je krijgt het gevoel dat die persoon de enige is die je begrijpt. Je gelooft in de relatie en deelt misschien geheimen of pikante foto’s.
  3. Isoleren: dan gebruikt de pooier jouw geheimen of foto’s om je te chanteren. Vaak krijg je ruzie met je ouders, opvoeders of vrienden. De tienerpooier kan je ook drugs geven om je verslaafd te maken.
  4. Uitbuiten: uiteindelijk vraagt de tienerpooier je om seks te hebben met onbekenden, omdat je tegen dan niet meer kunt, wilt of durft weigeren.

Soms wordt 'loverboy' ook gebruikt als woord voor tienerpooier. Dat klinkt te romantisch. Iemand die je manipuleert, isoleert en uitbuit voor seks is allesbehalve romantisch.

Waarom zeggen slachtoffers geen nee?

Tienerpooiers lokken je in de val. Ze laten je denken dat het je eigen keuze is om betaalde seks te hebben en dat het allemaal niet zo erg is. Of ze chanteren je of dreigen je af zodat je niet anders durft.

Waarom is het gevaarlijk?

Seks hebben tegen je zin is niet oké. Vaak blijft het daar zelfs niet bij en word je ook betrokken bij diefstallen of moet je drugs nemen of gaan leveren. Of je moet zelf nieuwe slachtoffers zoeken.

Meld het

Maak je je zorgen over iemand? Lees hier hoe je een slachtoffer van een tienerpooier kan herkennen en wat je kunt doen om te helpen.

Zie ook: Mijn lief vraagt mij om seks te hebben met onbekenden voor geld, wat kan ik doen?

Lynn vertelt

Ontdek het verhaal van Lynn, nagespeeld door een actrice.

FOTO: Djim Loic

Nood aan een babbel?

Praat erover