Ik heb een naaktfoto gestuurd naar iemand. Wat als die verspreid raakt?

Eerst en vooral: wees niet te streng voor jezelf. Een naaktfoto versturen is geen schande. Integendeel, sexting is normaal en kan heel leuk zijn. Zolang je de grenzen van aanvaardbaar seksueel gedrag respecteert, is er niets mis met elkaar sexy foto's of filmpjes doorsturen.

Je naaktfoto is natuurlijk wel iets intiem en waarschijnlijk ook enkel bedoeld voor één bepaald persoon. Daarom is het belangrijk dat je de persoon in kwestie vertrouwt en dat hij/zij jou respecteert. Je moet je namelijk comfortabel blijven voelen bij de situatie.

Het kan zijn dat je achteraf spijt krijgt en wilt dat de foto verwijderd wordt. Als er sprake is van wederzijds respect, doet de ander dit wanneer je dat vraagt. Als je dit niet zelf durft vragen, kan je eventueel de hulp inschakelen van een betrouwbare vriend(in) die het in jouw plaats gaat vragen.

Jammer genoeg wordt er soms niet correct omgegaan met privé-beelden. Bijvoorbeeld als de ander de foto niet wil verwijderen, de foto doorstuurt of jou ermee chanteert. Besef dan eerst en vooral dat jij geen schuld treft! Niemand mag zonder jouw toestemming foto's of filmpjes van jou doorsturen of op internet zetten, dit is namelijk strafbaar.

Blijf er niet mee zitten. Schakel mensen in die je vertrouwt: je ouders, leerkrachten, hulpverleners.. Ook Child Focus en Awel (zie PRAAT EROVER) kunnen je helpen, al dan niet anoniem.

Nogmaals, sexting is niet abnormaal en je hoeft je nergens over te schamen. Maar het is wel belangrijk dat het veilig gebeurt. Enkele tips om veilig te sexten:

  • Zorg dat je niet herkenbaar in beeld komt. Houd je hoofd en andere herkenbare eigenschappen, zoals tattoos of moedervlekken, buiten beeld.
  • Overweeg op voorhand goed of je de persoon in kwestie voldoende vertrouwt.
  • Gebruik eventueel de ‘Dust-app’: daarmee kan je berichten sturen die niet worden opgeslagen en na 24 uur verdwijnen. Je kan geen screenshots nemen en ook berichten van iemand anders verwijderen.

Nood aan een babbel?

Praat erover