Is naaktfoto's of naaktvideo's sturen strafbaar?

Een pikante foto naar je lief sturen is niet strafbaar als je meerderjarig bent en als dat in vertrouwen en uit vrije wil gebeurt.

Als je een naaktfoto neemt tegen iemands wil of zonder dat die het weet, dan kan je daarvoor wel gestraft worden.

Je mag ook niet zomaar foto’s die je hebt gekregen, verspreiden via een website of sociaal netwerk. Bij naaktfoto's of naaktvideo's van minderjarigen gaat het dan zelfs om het verspreiden van kinderporno en dat is wel degelijk strafbaar.

Zelf een nude gekregen?

Weet dat de ander je dan in vertrouwen neemt en schaad dat vertrouwen niet. Stuur de foto niet door.

Niets mis mee

Nudes sturen of sexting is een manier om te experimenteren met seksualiteit samen met je lief of iemand anders. Daar is helemaal niets mis mee, maar je denkt er best wel even over na. Eens je iets doorstuurt, kunnen de beelden ook bij anderen terechtkomen. En dan zijn die nog moeilijk te verwijderen. Zorg er dus voor dat je de persoon naar wie je stuurt volledig vertrouwt. Maak eventueel afspraken voor je een foto doorstuurt. En vraag zeker na of de ander de foto wil ontvangen.

Het is ook altijd een goed idee om niet herkenbaar op de foto te gaan en je hoofd of andere herkenbare eigenschappen zoals tattoos buiten beeld te houden. Wordt de foto dan toch verspreid, dan ben je niet herkenbaar.

De app van Dust kan je hierbij helpen. Daarmee kan je berichten sturen die niet worden opgeslagen en na 24 uur verdwijnen. Je kan geen screenshots nemen, maar ook berichten van iemand anders verwijderen.

Chatbot rond sexting

Chatbot Sextmasjien polst bij jongeren naar hun ervaringen met sexting en houdt zich niet in om lastige vragen te stellen. Zo wil Sextmasjien duidelijk maken wanneer sexting over de schreef gaat en welke houding je het best aanneemt.

FOTO: Tanja Heffner

Nood aan een babbel?

Praat erover