Ziet iedereen hetzelfde op het internet?

Neen, iedereen ziet op het internet andere dingen. Zoekmachines en sociale media tonen jou dingen die jij waarschijnlijk interessant vindt. Ze doen dat door te kijken naar wat jij leuk vindt, opzoekt en volgt. En dat is voor iedereen anders.

Heb je soms een discussie met iemand en denk je: "Hoe kan die dat nu niet weten? Het internet staat er vol van!" Wel, waarschijnlijk ziet het internet van die persoon er helemaal anders uit.

Hoe weten ze wat ik interessant vind?

Gebruik je zoekmachines of sociale media? Dan weet het internet al heel snel wat jij interessant vindt, leuk vindt en waar jij veel tijd doorbrengt.

Dat berekenen ze op basis van pagina’s die jij vroeger hebt bezocht (=zoekgeschiedenis), pagina’s die andere (gelijkaardige) personen hebben bezocht en nog veel meer informatie.

Ze noemen dit ook wel een ‘filterbubbel’: een denkbeeldige bubbel waarin je alleen dingen te zien krijgt die je wil zien.

Waarom zie ik dan andere dingen dan mijn beste vriend(in)?

Jij vindt andere dingen leuk op Instagram dan je beste vriend(in), zoekt andere dingen op in Google en volgt andere accounts op TikTok. Daarom zal jouw feed of for you-page er altijd anders uitzien dan die van iemand anders.

Ook zal dezelfde zoekterm in Google andere resultaten geven. Geloof je het niet? Doen dan zeker eens de test!

Waarom werkt dat zo?

Zoekmachines en sociale media willen hun inhoud zo interessant mogelijk maken voor hun gebruikers.

Hoe interessanter je iets vindt, hoe langer je op de pagina blijft! Dat is wat bedrijven zoals Google en Meta willen. Want hoe langer je blijft, hoe meer geld ze aan jou kunnen verdienen. Hoe doen ze dat? Door je reclame te tonen!

Foto: Mikoto Raw Photographer