Wat is het verschil tussen GO!, OVSG, POV?

GO!, OVSG, POV, wist je al dat het onderwijs graag afkortingen gebruikt? Eigenlijk zijn dit allemaal gewoon scholen. In Vlaanderen zijn scholen ingedeeld in 'netten', afhankelijk van wie de school opstart. Daarnaast zijn er een aantal privéscholen.

Er zijn in Vlaanderen 3 grote onderwijsnetten die de erkende scholen groeperen:

  • Gemeenschapsonderwijs of GO!-onderwijs wordt georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap.
  • Officieel gesubsidieerd onderwijs: het stedelijk en gemeentelijk en het provinciaal onderwijs, met elk een aparte koepel:
    • OVSG voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs
    • POV voor provinciaal onderwijs. Zowel het GO! onderwijs als het gesubsidieerde officieel onderwijs moeten de religieuze, filosofische en ideologische overtuiging van jou en je ouders respecteren.
  • Vrij gesubsidieerde onderwijs: dit wordt door een privé-organisatie ingericht, maar is erkend door de Vlaamse overheid. Het gaat vooral om het onderwijs dat onder de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen valt. In het vrij onderwijs zijn ook protestantse, joodse, orthodoxe, islamitische, … scholen mogelijk.

Scholen die aan een specifieke pedagogische methode verbonden zijn zoals de Freinet-, de Montessori- en de Steinerscholen... kan je in alle netten terugvinden.

Verder zijn er in Vlaanderen een aantal privéscholen. Deze scholen zijn niet erkend door de overheid. Als je les volgt in een privéschool, kan je een officieel getuigschrift of diploma behalen via de examens georganiseerd door de Examencommissie. Ook als je thuisleert kun je examens doen via de Examencommissie.

Nood aan een babbel?

Praat erover