"Schoolwerk was het laatste van mijn zorgen" | Lise (19)

De mama van Lise had kanker. Op 18 juni 2018 is ze overleden, na 6 jaar ziek te zijn geweest.

"Mijn mama had eerst borstkanker, maar in 2015 werden er uitzaaiingen vastgesteld, en werd ook duidelijk dat er geen kans op genezen was. In het begin kookte ik al eens, of deed boodschappen met de fiets om mama te ontlasten. Naarmate de ziekte vorderde, steeg ook de zorggraad en deed ik meer en meer in het huishouden. Ik hielp mama ook bij het wassen, de trap op gaan en zette haar medicatie klaar."

Ik heb mijn laatste jaar middelbaar gespreid over twee schooljaren en haalde zo mijn diploma.

Lise, jaar

"Het zwaarste vond ik om het schoolwerk bol te werken, en elke dag naar school te gaan. Ik wilde mama niet alleen laten. Ik heb mijn laatste jaar middelbaar gespreid over twee schooljaren en haalde zo mijn diploma."

"In de klas wisten ze dat het slecht ging met mijn mama. De leerkrachten toonden begrip voor de situatie maar omdat ik het moeilijk vond om te praten over mijn situatie, was er soms wat onduidelijkheid en moest ik toch nog allerlei schoolwerk inhalen, wat ik moeilijk op kon brengen. Als ik na school thuis kwam, ruimde ik op, kookte ik, zorgde ik voor mama en dan ontbrak me de energie om me nog aan mijn schoolwerk te zetten."

Op school had ik het vaak moeilijk mijn emoties onder controle te houden.

Lise, jaar

"Op school had ik het vaak moeilijk mijn emoties onder controle te houden. Ik moest vaak huilen en kreeg mijn verhaal moeilijk verteld."

"Wat ik heb gemist zijn duidelijke afspraken rond wat er zeker moest gebeuren rond schoolwerk. En dat ik dan sommige minder belangrijke taken zou kunnen laten vallen. Ook een kaartje zou hebben geholpen: een kaartje dat ik gewoon zou kunnen laten zien in de klas, waardoor de leerkracht wist dat ik een jonge mantelzorger was, zodat ik niet steeds mijn verhaal moest doen."

"Nu studeer ik verder voor verpleegkunde. Ik heb natuurlijk nog veel verdriet maar ik probeer de dood van mama een plaats te geven. Intussen wil ik verder met mijn studies, en bewijzen dat ik het kan!"

Lees meer voor en over jonge mantelzorgers

Een jonge mantelzorger helpt thuis mee omdat er iemand in de familie ziek is of een beperking heeft. Dat is niet altijd gemakkelijk. Deze artikels steken je een hart onder de riem.

Nood aan een babbel?

Praat erover