Mag ik alle films kijken in de cinema?

Ja, vanaf 8 januari 2020 bepaal je zelf welke films je wil zien in de cinema. Weg met het label ‘Kinderen niet Toegelaten’, welkom ‘Kijkwijzer’! Kijkwijzer toont met pictogrammen op elke filmaffiche voor welke leeftijd de film het meest gepast is en of er bijvoorbeeld geweld, seks of grof taalgebruik in voorkomt.

Je leeftijd wordt nergens meer gecontroleerd. Je kiest dus zelf of je al dan niet naar die film gaat. Ben je 13 jaar en kan je wel tegen geweldscènes? Dan is een film met de pictogrammen: '14, geweld' misschien toch iets voor jou.

Wat willen die pictogrammen zeggen?

Deze pictogrammen zeggen voor welke leeftijd de film mogelijks schadelijke inhoud heeft. Een film met AL TOUS is voor iedereen veilig. De andere leeftijden tonen aan dat de film schadelijk kan zijn voor kinderen tot die leeftijd. Bijvoorbeeld: een film met het label 14 kan schadelijk zijn voor kinderen onder 14 jaar.

Er zijn leeftijdspictogrammen voor 6-, 9-, 12-, 14-, 16- en 18-jarigen.

De leeftijd wordt aangevuld met andere pictogrammen. Die zeggen welke soort inhoud de bioscoopfilm precies schadelijk maakt voor die leeftijd.

Er komt geweld voor in de film.

De film kan angst aanjagen.

Er komt groffe taal in voor.

Er komen seksscènes in voor.

Er wordt overmatig alcohol of drugs gebruikt.

In de film wordt gediscrimineerd.

Na de leeftijdscategorie volgen nog maximum 3 pictogrammen.

Ben je het niet eens met de pictogrammen op de film? Stuur dan een klacht!

FOTO: Krists Luhaers