Ik ben bang en boos door de dood van iemand die ik niet persoonlijk kende. Wat nu?

Is het normaal dat ik mij zo voel?

Ja, het is heel normaal dat je in de war bent en je bang, boos of nog iets anders voelt.

Je gevoelens kunnen zo hevig zijn dat je moet huilen. Dat is oké en normaal.

Het is super belangrijk dat je over deze gevoelens en gedachten praat met iemand die je vertrouwt. Er zijn ook veel anonieme vrijwiligers die graag naar jou luisteren.

Kan ik 'rouwen' om iemand die ik niet persoonlijk kende?

Dat hangt ervan af.

  • Voelde je je diep verbonden met de persoon? Bijvoorbeeld omdat je naar zijn of haar muziek luisterde, omdat je die volgde op sociale media, omdat hij of zij op één of andere manier een voorbeeld voor je was? Dan voelt het aan alsof je de persoon echt kende. Dan ervaar je gevoelens van rouw.
  • Herinnert dat overlijden je aan een eigen verlies dat je meemaakte? Dan voelt het alsof je dat deels opnieuw beleeft. Daarom begin je soms te huilen op een begrafenis van iemand die je niet kende.
  • Voel je een leegte binnen in jou? Dat kan bijvoorbeeld als je geadopteerd bent of geboren bent na het overlijden van één van je ouders. Die leegte maakt dat je rouwt. Je mist dan niet de persoon zelf, want die heb je nooit gekend. Maar je rouwt wel om het beeld van een persoon die je graag in je leven had gehad.
  • Overlijdt iemand in een heftige situatie (bijv. gewelddadig, bij een crash, na zelfdoding) en komt het slachtoffer uit een kwetsbare groep (bijv. een kind)? Dat raakt veel mensen. De nabestaanden rouwen dan uiteraard wel, maar de maatschappij leeft vooral mee en voelt ongeloof en onmacht.

Hoe ga ik hiermee om?

Uit op jouw manier jouw respect en solidariteit:

  • Hou een minuut stilte
  • Schrijf een boodschap in een (online) rouwregister
  • Prik een vlaggetje op je profielfoto
  • Praat over wat je voelt met iemand die je vertrouwt
  • ... doe waar jij je goed bij voelt

Ook rituelen in groep bieden troost en steun, zoals meedoen aan een mars tegen zinloos geweld. Zo erken je de enorme pijn die de nabestaanden moeten voelen en breng je een maatschappelijk probleem onder de aandacht.

Blijf je met vragen zitten? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Of anoniem met de mensen uit het blokje 'Praat erover'

FOTO: Katie Moum

Nood aan een babbel?

Praat erover