Rouwen: wat is dat?

Wanneer jij iets of iemand waardevol verliest, rouw je om wat er niet meer is. Je kan rouwen omdat iemand die je graag ziet, sterft. Zoals een (groot)ouder, een broer of zus, een klasgenoot, je lief, een buur, een leerkracht.

Je kan ook andere dingen verliezen die nauw aan je hart liggen. Je kan rouwen om de scheiding van je ouders. En als je gezondheid slecht wordt, kan je rouwen omdat je sommige dingen niet meer kan.

‘Ben ik nog normaal?’

Rouwen is een grillig proces. Dat merk je aan je gevoelens, gedachten, gedrag en lichaam.

Rouwen ziet er niet altijd hetzelfde uit. Het kan verschillen per moment, maar ook tussen mensen.

Iedereen gaat er anders mee om, op hun unieke manier. Dat is normaal.

Gevoelens

Wanneer je iemand verloren bent die dichtbij je stond, kan je plots overspoeld worden door gevoelens. Voel je je soms verdrietig, boos, gelukkig, eenzaam, schuldig of opgelucht? Voel je alles tegelijkertijd, om de beurt of net helemaal niks? Dat is heel normaal.

Maak ruimte voor je gevoel. Ook al voelt het als een wirwar. Je kan tot rust komen door je uit te drukken.

Gedachten

Een verlies verwerken vraagt veel energie en jij steekt er ook veel energie in. Gefocust blijven tijdens de les en alles onthouden? Het kan zijn dat het voor je hersenen moeilijk wordt.

Het kan dat je hoofd vol zit met vragen en gedachten over het overlijden en de toekomst:

  • Wil ik nog verder studeren?
  • Waarom stierf die zo vroeg?
  • Ik had nog zoveel willen vragen.
  • Wie ben ik nog zonder hen?

Het is niet abnormaal dat zo denkt. Je leven is overhoop gehaald op een erg intense manier. Geef jezelf tijd om rust en antwoorden te vinden.

Gedrag

Plots heel opstandig of overvallen door huilbuien? Trek je je net terug van iedereen? Focus je helemaal op school of je hobby? Door verlies kan je je anders gaan gedragen.

Lichaam

Ook je lichaam kan anders werken dan meestal. Je hebt buik- of hoofdpijn. Misschien kan je moeilijk slapen of eten. Of voel je een baksteen in je maag?

Dat je lichaam niet helemaal meewerkt, is niet ongewoon. Probeer in tussentijd goed zorg te dragen voor jezelf.

Het is alsof er een kubus in mijn hart zit die constant ronddraait. In het begin zijn de hoeken heel scherp en doet het ronddraaien verschrikkelijk veel pijn. Later slijten de hoeken af en wordt de pijn dus draaglijker. Maar de kubus blijft voor de rest van mijn leven in mijn hart zitten.

Laura, 17 jaar

Levenslang rouwen

Je verwerkt je verlies op je eigen tempo. Soms kan je druk voelen om snel weer de oude te zijn. Diep vanbinnen zal je je verlies altijd meedragen. De pijn, het verdriet en het gemis zullen minder sterk worden. Helemaal zullen die niet verdwijnen. Er zal wel weer plaats komen voor de mooie en warme herinneringen.

Onthoud vooral goed…

Rouwen is een normale reactie op een abnormale situatie die jou is overkomen. Ga op jouw unieke manier om met je verlies. Dat voelt veilig, aangenaam en op je eigen tempo.

Meer weten over rouwen en hoe ermee om te gaan?

Check de websites van Missing You en Rouwkost.

Nood aan een babbel?

Praat erover