Waarom zie ik zoveel politici op mijn socials?

Zie je veel politici op je sociale media? Daar zijn 3 grote redenen voor:

1. Sociale media zijn handig voor politici

Politici zetten bewust in op sociale media. Dat doen ze omdat ze er persoonlijke berichten en hun politieke visie kunnen delen. Zo krijg je als volger het gevoel dat je de persoon achter de politicus leert kennen.

Politici gebruiken sociale media ook vaak voor politieke advertenties. Zo kunnen ze hun boodschap verspreiden en zo veel mogelijk kiezers bereiken.

Wist je dat Belgische politieke partijen in 2022 samen 5 miljoen euro besteedden aan advertenties op Facebook en Instagram?

2. Sociale media zijn populair, vooral bij jongeren

Politici willen soms specifiek jongere kiezers bereiken en betrekken. Dat doen ze het best via sociale media.

3. Jouw feed of fyp bepaal je deels zelf

Sociale-media-algoritmen laten content zien volgens wat je interessant vindt en wat je doet op sociale media.

Volg je bijvoorbeeld politieke accounts of like je vaak berichten van politici? Dan zal je waarschijnlijk meer van dit soort berichten in je feed of op je for you page krijgen.

Blijf altijd kritisch

Sociale media kunnen interessant zijn om meer te weten te komen over een politieke partij of politicus, maar let wel op want:

  • De mening van een politicus komt niet altijd volledig overeen met de mening van een politieke partij. Lees hier meer over.
  • Politici spelen in op jouw emoties om je te overtuigen. Roept een post felle emoties op? Geloof de post dan niet zomaar, maar denk er even over na: wat is het doel van deze post? En waarom word ik er zo emotioneel van? Lees hier meer over overtuigingstechnieken van politici.

Waarom zie ik de ene politicus wel en de andere niet?

Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Politici kunnen gericht advertenties sturen op basis van informatie van jou zoals bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of interesses. Als je bijvoorbeeld veilige fietspaden interessant vindt, dan zullen de politici die daarvoor staan hoger in je feed komen.
  • Een politicus die populair is op sociale media en dus veel volgers heeft, heeft meer kans om je feed terecht te komen dan een politicus met weinig volgers.
  • Nieuwe posts hebben meer kans om in je feed te komen. Als bepaalde politici actiever zijn op sociale media en meer berichten posten, zie je waarschijnlijk ook meer van hun berichten.

Hoe kan je dat doorbreken? Volg alle partijen op sociale media, zo hou je je blik zo breed mogelijk.

Meer weten over de verkiezingen?

  • Waarom zou ik gaan stemmen? 
  • Hoe beslis ik op wie ik wil stemmen?
  • Hoe kan ik mijn stem nog laten horen?

Ontdek het in het 'verkieZINE': het infomagazine met getuigenissen van jongeren, een zelftest over je mening vormen en gesprekskaarten.