Wat als je verliefd bent op je beste vriend of vriendin?

Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.

Moet je het nu wel of niet vertellen?

Deze vragen kunnen je helpen beslissen:

  • Hoe groot is de kans dat de verliefdheid wederzijds is? Als de gevoelens wederzijds zijn, kunnen jullie samen iets moois opbouwen. Soms starten vrienden een relatie zonder dat ze even verliefd zijn, dat mag best. Weet dat verliefdheidsgevoelens op den duur verdwijnen en dat een hechte band, zoals bij vriendschap, dan nodig is om samen een fijne relatie te hebben.

  • Hoeveel zelfvertrouwen heb jij? Weet jij dat je de moeite waard bent zelfs als de ander niet verliefd op je is? Kan je de ‘nee’ aanvaarden? Dat is belangrijk om toch vrienden te kunnen blijven. Probeer als het nodig is eerst te werken aan je zelfvertrouwen.

  • Heeft je beste vriend of vriendin veel zelfvertrouwen? Kan je vriend of vriendin jou een ‘nee’ geven zonder zich daar heel vervelend bij te voelen of jou zelfs te ontwijken?

  • Hoeveel heb je te verliezen als het niet lukt? Wat als het uit geraakt? Als één van jullie zich ongelukkig voelt bij die breuk dan kan het zijn dat de vriendschap daar onder lijdt. Soms is (tijdelijk) afstand nemen nodig om liefdesverdriet te boven te komen. Kan je dat van elkaar respecteren? Kan je ook aanvaarden dat de vriendschap misschien niet terugkomt?

  • Staan je verliefde gevoelens jullie vriendschap in de weg? Als je het gevoel hebt dat de verliefdheid zo overweldigend is dat je vriend of vriendin jouw gedrag niet meer begrijpt, geef dan toch een uitleg. Leg bijvoorbeeld uit dat je even afstand moet nemen om over de verliefdheid heen te geraken.

Beslist?

Je hebt beslist om je vriend of vriendin te vertellen over je gevoelens? Lees tips om zo’n moeilijk gesprek aan te pakken. Succes!

Je hebt beslist om je vriend of vriendin niets te vertellen over je verliefdheid. Je wil wachten tot die voorbij gaat? Zoek dan een andere manier om met die verliefde gevoelens om te gaan. Je kan bijvoorbeeld de energie die je van verliefdheid krijgt, gebruiken om dingen te doen die je erg leuk vindt.

Nood aan een babbel?

Praat erover