Kan ik vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

Ja, dat kan. Hou er wel rekening mee dat je vaak betaalt als vrijwilliger in een buitenlands project.

Alleen vrijwilligers via het programma van het European Solidarity Corps of vrijwilligers via Bel’J krijgen een vergoeding.

Allerlei soorten projecten

Je kan als vrijwilliger aan heel wat verschillende projecten deelnemen en heel wat verschillende taken uitvoeren, zoals:

  • bouwprojecten
  • medische projecten
  • noodhulp
  • projecten rond natuur, dieren of landbouw
  • sociale projecten
  • ...

Bijna overal ter wereld

Vrijwilligerswerk kan in zo goed als alle landen ter wereld. Al vind je in het ene land al makkelijker een project dan in het andere. Veel hangt ook af van hoe kieskeurig je bent in het soort vrijwilligerswerk dat je wil doen.

Iedereen kan het doen

Iedereen kan vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Je hoeft er in heel wat gevallen ook helemaal niets speciaals voor te kunnen.

Wel is het gemakkelijker om een vrijwilligersproject te vinden als je ouder bent dan 18 jaar.

Ook wie beperkt is in mogelijkheden, om welke reden dan ook, kan als vrijwilliger aan de slag.

Kan voor korte of lange tijd

Zelfs als je je maar een week kan vrijmaken, kan je vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Weet wel dat je dan meestal terecht komt in het aanbod aan ‘vrijwilligersreizen’ en dat je dan bijna altijd betaalt.

Wil je vrijwilligerswerk doen in ruil voor kost en inwoon? Dan moet je je meestal voor een langere periode vrij kunnen maken:

Meer info rond hoelang je vrijwilligerswerk in het buitenland kan doen

Klaar om alles te weten te komen over naar het buitenland gaan? Surf naar www.gostrange.be en ontdek alle mogelijkheden. 

FOTO: Brian Yurasits