Heb ik een vaste job nodig om te kunnen lenen?

Nee, ook zonder vaste job of contract van onbepaalde duur kan je een lening aangaan. Banken willen vooral zeker zijn dat je de lening kan afbetalen. Een vaste job kan dus wel helpen om de bank te overtuigen dat dat lukt.

'Eigen inbreng' helpt ook

Kan je een stuk van het totale bedrag nu al betalen? Dat noemen ze je ‘eigen inbreng’.

Heb je een grote ‘eigen inbreng’? Dan is de kans groter dat je een lening kan krijgen.

Wat als ik geen 'eigen inbreng' heb?

  • Je kan nog even huren of thuis wonen om te sparen voor je eigen inbreng.
  • Krijg je een geldsom via een schenking of een erfenis? Dan kan je misschien dit geld ook gebruiken als inbreng om een huis te kopen.

Bespreek het met je bank of iemand die hypotheken vergelijkt

Weet je niet zeker of je eigen inbreng genoeg is of je een lening kan krijgen? Bel of mail jouw bank of wandel een kantoor binnen. Je bank kan samen met jou bekijken wat kan.

Vraag zeker ook eens info bij iemand die leningen van verschillende banken voor jou kan vergelijken. Via Google vind je er zeker in je buurt: zoek eens op ‘hypotheken vergelijken’. Andere woorden zijn: ‘hypothecaire kredietgever’ of ‘bemiddelaar in hypothecaire kredieten’.

Hou er wel rekening mee dat zij niet álle banken vergelijken. Je kan hen wel een lijst vragen van de banken die ze vergelijken.

Hou je kosten goed bij

Zodra je een lening aangaat, moet je elke maand een stuk afbetalen.

Om ervoor te zorgen dat je jouw lening kan afbetalen, hou je best je kosten goed bij en bekijk je regelmatig wat de extra’s zijn (op reis gaan, een herstelling doen of een grote aankoop plannen). Hou wat geld opzij voor die extra’s.

Kom je niet toe? Probeer schulden te vermijden. Betaal je rekeningen op tijd. Na één of twee aanmaningen start er meestal een procedure, en dat kost je nog een pak meer geld.

Lukt het niet? Vraag dan hulp bij de dienst van het OCMW waar je woont.

FOTO: Altin Ferreira