Waar moet ik op letten als ik wil werken in het buitenland?

Je hebt de knoop doorgehakt: je wil aan de slag in het buitenland. Goeie beslissing! Maar let wel op volgende zaken:

Leeftijd

In heel wat landen moet je minstens 18 jaar zijn om er te mogen werken of een studentenjob te doen. Vraag dit na bij de ambassade van het land.

Taal

Ga na hoe goed je de taal van het land moet kennen. Soms kan je in de toeristische sector jobs voor Nederlandstaligen vinden.

Diploma

Sommige werkgevers gaan voor jouw Vlaams diploma een gelijkwaardigheid van diploma vragen om bij hen aan de slag te kunnen. Meer info over gelijkwaardigheid diploma’s lees je op de website van Go Strange.

Mag ik in een bepaald land werken?

Woon je in België? Als Europeaan mag je in een heleboel landen in Europa gaan werken. Wil je weten welke landen dit allemaal zijn? Bekijk dan het lijstje van de landen van de Europese Economische Ruimte.

Ga voor andere landen na wat kan en mag, met welk visum, of je een arbeidsvergunning nodig hebt… Contacteer daarvoor de ambassade van dat land.

Let wel op of je een bepaald diploma nodig hebt binnen Europa of buiten Europa. In Frankrijk is toeristische gids bijvoorbeeld een echt beroep terwijl dat in België niet zo is.

Praktische tips - ook handig voor je ouders!

Meer weten over het groeipakket of kinderbijslag, ziekteverzekering, belastingen en uitkeringen bij een tijdelijk vertrek naar het buitenland? Je vindt er alles over op Kamiel.info. Regel dit op voorhand!

FOTO: Emma Paillex

Meer inspiratie?

Check Go Strange voor alle info rond werken in het buitenland