Wat is het verschil tussen VDAB, RVA en de uitbetalings-instellingen?

Tijdens je zoektocht naar werk kom je deze namen regelmatig tegen. Maar wie doet wat? Ontdek het antwoord en verbaas je vrienden met je kennis!

Wat doet VDAB?

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding):

  • helpt je mee een job te zoeken
  • organiseert beroepsgerichte opleidingen

Wil je gebruik maken van de dienstverlening van VDAB? Dan moet je ingeschreven zijn als werkzoekende. Kom meer te weten over je inschrijving als werkzoekende.

Dit gebeurt er eens je ingeschreven bent.

Wat doet RVA?

Ben je ingeschreven als werkzoekende? Dan bepaalt de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) of je recht hebt op een uitkering en hoe groot die dan is. De werkloosheidsuitkeringen worden betaald door zogenaamde uitbetalingsinstellingen. Zie hieronder.

Wat doen vakbonden en de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen?

De Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen en de vakbonden zijn uitbetalingsinstellingen. Heb je recht op een uitkering? Dan storten zij dat op jouw rekening. Zij regelen dat met de RVA.

Daarnaast onderhandelt de vakbond over de werkomstandigheden en meer in het algemeen over de rechten en plichten van werknemers. Ze geven juridische bijstand en advies en verdedingen de belangen van leden bij bijvoorbeeld ontslag en reorganisatie.

De vakbonden zijn:

·         de socialistische vakbond, ABVV

·         de liberale vakbond, ACLVB

·         de christelijke vakbond, ACV

Kom je moeilijkheden tegen in je zoektocht naar werk? Je bent niet alleen. Check hoe andere jongeren er mee omgaan in de filmpjes van #Watwerkt.

Nood aan een babbel?

Praat erover