Ben ik zwanger?

Denk je dat je zwanger bent? Doe dan zo snel mogelijk een zwangerschapstest.

Mijn vriend is een test gaan kopen. We waren zo zenuwachtig want we zijn echt niet klaar om mama en papa te worden! Gelukkig was ik niet zwanger, alle stress voor niets!

Krista, 17

Blijven je maandstonden uit? Voel je je misselijk, duizelig, heb je last van buikkrampen of pijnlijke borsten/tepels? Dat kunnen eerste zwangerschapssignalen zijn. Ook al ben je bang voor het antwoord, zoek zo snel mogelijk uit of je wel of niet zwanger bent. Hoe sneller je het weet, hoe meer tijd je hebt om een keuze te maken.

Hoe testen?

Je kan op 2 manieren testen of je zwanger bent.

  1. Een zwangerschapstest op basis van urine. Deze kan je kopen in de supermarkt, Kruidvat of de Action (vanaf 3 euro), of bij de apotheker (tussen 12 en 16 euro). Je kan een test doen vanaf de dag van de verwachte menstruatie, of één of twee dagen later. Je hebt meteen resultaat. Als je de gebruiksaanwijzing goed volgt, maakt het niet uit hoe duur de test was, zelfs goedkopere zwangerschapstesten zijn heel betrouwbaar.
  2. Bloed laten nemen bij de huisarts. Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.

Blijk je zwanger? Lees hier wat je kan doen

Nood aan een babbel?

Praat erover