Kan een meisje van 15 zelf voor abortus kiezen?

Ja, als minderjarige mag je zelf kiezen voor een abortus. Je hoeft geen toestemming te hebben van je ouders.

De wet zegt dat de zwangere vrouw zelf mag beslissen over abortus. Die wet zegt niets over de leeftijd. Een minderjarige mag dus abortus laten uitvoeren door een arts in een abortuscentrum. Elke arts en hulpverlener heeft beroepsgeheim. Ze zullen je ouders dus niet op de hoogte brengen.

Als je in orde bent moet je ziekteverzekering (mutualiteit) dan betaal je zelf voor een abortus ongeveer 4 euro.

Kies je voor een abortus onder volledige verdoving? Dan heb je wel goedkeuring nodig van een ouder en betaal je een pak meer.

Hier vind je een lijst van abortuscentra in Vlaanderen.

Het kan moeilijk zijn om te leven met een geheim zoals abortus. Daarom neem je toch best één iemand in vertrouwen, liefst een volwassene waar je je goed bij voelt. Deze persoon kan je helpen als dat nodig is. En je kan er bij terecht als je later nog eens over je abortus zou willen praten.

Ik durfde niet vertellen aan mijn ouders dat ik zwanger was. Gelukkig ging mijn beste vriendin mee naar het abortuscentrum, zij vraagt soms hoe het met mij gaat en dat doet deugd.

Latifah, 15

Blijf je zitten met vragen? Contacteer dan een abortuscentrum of Fara. Je kan er terecht voor informatie en een gesprek. Samen met jou bekijken ze hoe je het beste kan omgaan met de keuze waar je voor staat.

Op Abortus.be vind je een duidelijk antwoord op de meeste vragen in verband met ongewenste zwangerschap en abortus.

Nood aan een babbel?

Praat erover