Mag ik op mijn 16 jaar een cocktail drinken?

Een mooi kleurtje, fruitjes erbij, lekker zoet. Een cocktail ziet er superverleidelijk uit. Toch moet jij er van de wet nog effe afblijven.

In cocktails zit sterke drank zoals gin, rum, whisky, … . En sterke drank verkopen, schenken of aanbieden mag eigenlijk niet aan -18 jarigen.

De wet is er natuurlijk niet zomaar. Als je te jong alcohol begint te drinken, loop je meer risico’s:

  • Je bent kleiner, weegt minder dan een volwassene en je lever is het niet gewend om alcohol te verwerken. Daardoor voel je de effecten van de alcohol sterker dan een volwassene. Het risico dat het fout loopt is dus een stuk groter.
  • Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Dat duurt zelfs tot je ongeveer 24 jaar bent. Alcohol kan die ontwikkeling verstoren. Zo kan je minder goed leren en je minder goed concentreren.
  • Wie erg vroeg start met alcohol drinken, maakt later ook meer kans om met alcohol in de problemen te komen of verslaafd te geraken.
  • Bovendien mag je, hoe oud je ook bent, onder invloed van alcohol niet in het verkeer. Ook niet met de fiets. In België ben je strafbaar vanaf 0,5 promille in je bloed.

Meer weten over de effecten, risico's (beperken) en wetgeving?

Nood aan een babbel?

Praat erover