Hoe kan ik andere jongeren helpen?

Vaak help je iemand enorm door te luisteren. Wil je meer en beter helpen? Geef je dan op voor een peer support, of een project waarin jongeren andere jongeren helpen. Scroll naar beneden om daar meer over te weten.

Hoe kan ik beter luisteren?

Als iemand naar je luistert, krijg je meer vertrouwen in jezelf en anderen. Het is een erg fijn gevoel.

Luisteren klinkt heel simpel, maar is dat niet altijd. We geraken nogal snel verstrooid door onze GSM of dwalen af naar onze eigen zorgen. We zijn van nature ook graag zelf aan het woord.

Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Awel verklapt 6 luistertips die ze zelf gebruikt en die ook jij kan gebruiken met een vriend of vriendin, je ouder of leerkracht.

Peer support

Wil je vaker en meer helpen? Er zijn verschillende projecten waarin jongeren andere jongeren helpen. Dat heet peer support. Er zijn projecten:

online

Awel zoekt jongeren tussen 16 en 19 jaar die het forum willen modereren. Je keurt berichten goed of af en geeft soms zelf een reactie. Je krijgt een opleiding zodat je nóg beter kan reageren. Stuur een mailtje naar info@awel.be met als onderwerp j-Awel en je krijgt alle info toegestuurd.

op school

Veel middelbare scholen werken met meters/peters of vertrouwensleerlingen. Vraag na of jouw school dit al heeft. Is dat nog niet het geval? Leer jouw leerkracht dan de Conflixers kennen, een project dat peer support op school ondersteunt.

FOTO: Trung Thanh

Nood aan een babbel?

Praat erover